latinica  ћирилица
10/05/2015 |  12:12 | Аутор: Агенције

Разгибајте вратне пршљенове

Укоченост кичменог стуба може да се ублажи редовним вјежбањем. Током дневних активности које изискују сједење, правите с времена на вријеме кратке паузе да бисте опустили мишиће раменог појаса.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Када се ујутру пробудите са укоченим вратом прво помислите да је за то крив јастук, али заправо постоји читав низ активности којима несвјесно доприносимо трошењу кичме и кичменог стуба. Осим неправилног држања тијела, на стање пршљенова у врату утиче и предуго сједење за воланом, испред рачунара, телевизора, а на ове активности углавном трошимо више часова свакога дана.

Како вријеме пролази, укоченост врата прераста у болове који се шире у рамена, јављају се главобоља, вртоглавица, чак и непријатни трнци у шакама. Да би на вријеме зауставили промјене на пршљеновима који притискају корјене нерава током дневних активности које изискују сједење, правите с времена на вријеме кратке паузе да бисте опустили мишиће врата и рамена.

Веома је важно да се проблем на вријеме уочи, и да се у свакодневне активности уврсте и вјежбе које могу да ублаже бол у врату. Оне могу да се раде код куће, на послу, у парку, и не захтијевају много времена, али морају да се раде споро. Прије него што почнете да вјежбате неопходно је да се консултујете са љекаром.

ИСТЕЗАЊЕ

Десни длан ставите око главе на лијево ухо. Полако окрените главу ка десном рамену, али је немојте гурати руком. Осјетићете благ притисак и истезање лијевог дијела врата и горњег дијела рамена. Тако истегнути останите 30 секунди, па се истегните на другу страну. Вјежбу на свакој страни поновите три до пет пута.

ОТПОР

Поставити лијеву руку иза главе, а десни длан на лијеви образ, па окрећите главу у лијеву страну, пружајући десном руком отпор. Вјежбу поновити десетак пута у једну, па онда на другу страну.

ДЛАНОВИ

Ставите дланове на чело и покушајте да приближите рамена ка ушима. Останите у том положају док избројите до шест, па поновите вјежбу.

ИЗНАД ГЛАВЕ

Испружите руке испред себе, дланови су окренути један према другом. Подигните руке изнад главе и удахните. Задржите се у положају неколико секунди и уз издах спустите руке доље. Вјежбу поновите пет до седам пута.

КЛАЦКАЛИЦА

Леђа су права, врат максимално испружен. Из тог положаја радите лагане покрете главом напред-назад, разгибавајући пршљенове и затијежући мускулатуру. Вјежбу поновите неколико пута.

ОКРЕТАЊЕ

Станите право, мало раширених ногу и са длановима на струку. Сагните главу тако да брада додирне груди. Окрећите главу лагано улијево док лијеви образ не буде близу лијевог рамена, па поновите на супротној страни. Удишите када дижете главу, а издишите када је спуштате. Поновите вејжбу пет пута споро и без трзаја.

РАМЕНА

Леђа су права, врат максимално испружен. Гурајте рамена што више у напред и у назад све док се лопатице не саставе. Вјежбу поновити десетак пута.

КРУЖЕЊЕ

Наставити са кружењем раменима у једном и другом смјеру, водећи рачуна да све вријеме врат буде што више истегнут. Вјежбу поновити десетак пута.