latinica  ћирилица
09/05/2015 |  14:41 | Аутор: СРНА

Састанак о рјешавању проблема у функционисању здравствених установа

Руководстава здравствених установа из општина Старе Херцеговине и Сарајевско-романијске регије затражили су са састанка у Вишеграду да се деблокирају рачуни домова здравља, као и да се средства из уговора за здравствене установе врате на ниво из 2012. године.
Вишеград: Радни састанак здравствених установа - Фото: СРНА
Вишеград: Радни састанак здравствених установаФото: СРНА


У Дому здравља Вишеград јуче је одржан радни састанак руководстава здравствених установа из општина Старе Херцеговине и Сарајевско-романијске регије, на коме се разговарало о проблемима функционисања здравствених установа.

"Тражимо да се измијене стандарди и нормативи о броју запослених за мање здравствене установе чији је број радника испод 100 запослених, те да се досадашња дуговања здравствених установа претворе у јавни дуг", изјавио је директор Дома здравља у Чајничу Драган Скоко.

Директор вишеградског Дома здравља Љубиша Шкипина рекао је да тренутни дуг ове здравствене установе износи 1.200.000 КМ.

"Тренутно нисмо у могућности да ријешимо нагомилане дугогодишње обавезе", рекао је Шкипина, наглашавајући да менаџмент не види излаз из ове ситуације, пошто због тога, али и двије неисплаћене плате, 70 запослених најављује штрајк упозорења.

Предсједник синдиката Дома здравља Вишеград Драган Пејаковић истиче да је ова установа дошла у ситуацију да нема новца за плате и доприносе, те за обавезе према добављачима.

Ништа боља ситуација није ни у Дому здравља у Новом Горажду, а њихов дугогодишњи дуг нарастао је на 1.400.000 КМ, због чега је блокиран рачун те установе.

"Сналазимо се како знамо и умијемо, а највише нам помаже општина у транспорту пацијената", истиче директор ове здравствене установе Јелена Гавриловић.

Јучерашњем састанку у Вишеграду нису присуствовали представници Министарства здравља, Фонда здравственог осигурања и гранског синдиката здравства Републике Српске, иако су позвани.

Наредни састанак директора Домова здравља са истим дневним редом заказан је за 20. мај у Требињу.