latinica  ћирилица
08/05/2015 |  09:18 | Аутор: 24sata.hr

Излагање сунцу најчешћи узрок рака коже

Претјерано сунчање, посебно без заштите, најчешћи је кривац за појаву рака коже, зато избјегавајте сунце док је јако и заштитите кожу квалитетним кремама.

Стручњаци Британског удружења дерматолога упозоравају да трећина људи не препознаје јасне знакове рака на својој кожи. Неки виде промјене или нове израслине на кожи, али то не схватају озбиљно.

У њиховом истраживању 81 одсто испитаника рекло је да, када се појаве промјене на кожи, нису сигурни да ли се ради о потенцијалном раку или не.

Ако видите да младеж крвари, да сврби или да су се појавиле црвене мрље које не нестају - обавезно се јавите доктору. Обратите пажњу и на младеже необичних облика као и на то да ли је стари младеж промијенио боју и облик.

Према неким студијама више од 90 одсто случајева рака коже настаје због изложености сунцу, али неки људи их добијају и због генетске предиспозиције.

Британски дерматолози напомињу да само у њиховој земљи сваке године живот изгуби 50 грађана управо због претјераног излагања сунцу. Савјетују заштиту коже кремама са високим заштитним фактором, избјегавање сунчања у вријеме када је сунце јако и редовну контролу сваке промјене на кожи.