latinica  ћирилица
30/04/2015 |  13:05 | Аутор: Агенције

Најбоља храна за здравље и чистоћу ваших уста

Овде сигурно нећете пронаћи бомбоне и разне грицкалице, али свеједно би вас нека храна са ове листе могла изненадити.

Суво грожђе
Због тога што садржи шећер и љепљиво је, људи обично мисле како је лоше за здравље зуба, али недавна истраживања упућују како то - није случај. Откривено је да суво грожђе нема утицај на ПХ усне дупље што аутоматски значи да не штети зубима. Такође, и горе споменута љепљивост је само мит, јер су истраживања показала како уопште не остаје на зубима дуже од других намирница.

Црни чај
Да, чај је по правилу нездрав за орално здравље, поготово ако је у питању неки зашећерени. Ипак, и овде постоје изузеци, а један такав је црни чај. Он је направљен (као и зелени чај) од природног лишћа и самим тим не садржи заслађиваче којих су други чајеви пуни. На крају, истраживање је показало како људи који уста испирају црним чајем имају мање накупљања зубног каменца.

Јабуке
Још су нам родитељи говорили о јабукама као здравима за зубе и, погодите - били су у праву! Ради се о воћу с високим садржајем воде. Иако садрже и шећере који подстичу каријес, садржај воде минимализује штетна дејства шећера. Тврда и хрскава текстура јабука подразумијева пуно жвакања, а оно подстиче стварање слузи која помаже у неутрализовању нивоа ПХ у устима. Такође, хрскавост стимулише десни!

Млијеко
Једна од најбољих намирница за бригу о оралној хигијени. Млијеко је богато калцијумом који јача кости и зубе, а према задњим подацима успјешно је и у борби против каријеса. Конзумирање популарног корнфлекса за доручак уобичајена је ствар, али свакако га треба комбиновати уз млијеко, јер пахуљице без млијека садрже сувише шећера који није добар за зубе.

Жваке без шећера
Жвакање жваке обично није добро за зубе, али кад је она без шећера, ствар је обрнута. Најбоље их је узети након јела. Жвакање жваке без шећера подстиче производњу пљувачке, што је добро, с обзиром да је она природна обрана против денталних проблема. Зато запамтите, жваке да, али само оне без шећера!