latinica  ћирилица
30/04/2015 |  10:22 | Аутор: Агенције

3Д имплант спасао живот дјечацима (ВИДЕО)

Један трогодишњи дјечак постао је први пацијент на свијету ком је излијечена потенцијално смртоносна болест уз помоћ биоразградивог импланта направљеног захваљујући 3Д штампачу.
3D имплант спасао живот дјечацима - Фото: Screenshot/YouTube
3D имплант спасао живот дјечацимаФото: Screenshot/YouTube

Дјечак је једна од три бебе у САД којима су уграђени специјални улошци у грло који помажу да њихови душници нормално функционишу.

Прва операција спроведена је на Каиби Гјонфридо из Охаја 2012. када је имао само три мјесеца и патио од трахеобронхомалације због које душник повремено престаје да функционише и спречава нормалан проток ваздуха.

Научници су објавили да су сва три дјечака добро реаговала на третман, а Каиба је сада практично излијечен. Његов биоразградиви имплант ће се послије одређеног времена разложити у тијелу, када му више не буде био потребан за дисање.

“Прије ове процедуре, бебе са озбиљном трахеобронхомалацијом имале су мале шансе за преживљавање. Данас је наш први пацијент Каиба активан здрав трогодишњак, који иде у вртић и има свијетлу будућност“, рекао је Глен Грин, члан хируршког тима ЦС Мот дјечје болнице Универзитета у Мичигену.

И друга два дјечака, који су у тренутку операције имали пет и 16 мјесеци сада живе нормалним животом.

Три мала пацијента била су лијечена као хитни случајеви, јер није било другог начина да им љекари помогну. Међутим, сада је организована и клиничка студија која ће обухватити 30 пацијената за уградњу “одштампаних“ импланта.