latinica  ћирилица
29/04/2015 |  13:30 | Аутор: СРНА

Брза храна - За само 20 дана конзумације Африканци обољели!?

Западњачка "брза храна" је смрт за организам и вишеструко повећава опасност од рака цријева - упозоравају научници.
Сендвич.. - Фото: илустрација
Сендвич..Фото: илустрација

Они су провели озбиљан екперимент - двије седмице хранили су 20 Африканаца бургерима и помфритом, а 20 Американаца афричком храном богатом махунаркама и грахорицама, а сиромашном масноћама.

 Западњачка "брза храна" је смрт за организам и вишеструко повећава опасност од рака цријева - упозоравају научници. Они су провели озбиљан екперимент - двије седмице хранили су 20 Африканаца бургерима и помфритом, а 20 Американаца афричком храном богатом махунаркама и грахорицама, а сиромашном масноћама.

Сви добровољци су на почетку и на крају студије прошли обимне здравствене провјере.

Резултати показују да се, упркос кратком временском року, стање Американаца значајно побољшало, а стање Африканаца погоршало.

Код Американаца су нивои упалних процеса у цријевима пали, а код Африканаца порасли.

Научници са Универзитета у Питзбургу истичу да је савремена западњачка храна богата масноћама и шећерима /а сиромашна тзв. влакнима/ - нездрава.

Истраживања показују да код јапанских досељеника на Хаваје већ током једне генерације ризик оболијевања од рака дебелог цријева од ниског расте до врло високог, што је карактеристика локалног становништва ове америчке савезне државе.

Друга истраживања показују да уношење житарица смањује ризик од рака цријева, док их конзумација црвеног меса повећава.

Експеримент са замјеном прехране открива да је у цријевима актера дошло до значајне промјене у епителним станицама, као и у саставу цријевних бактерија.

За само двије седмице промјене прехране од западњачке у традиционалну афричку, богату влакнима и сиромашну масноћама, смањени су биомаркери за ризик рака.

То показује да никада није прекасно да се смањи опасност од рака цријева - истичу научници.