latinica  ћирилица
24/04/2015 |  15:28 | Аутор: Агенције

Вађење крви без игле од идуће године

Амерички научници осмислили су справу за вађење крви помоћу које се тај поступак обавља једноставно, безболно и без игле, а могла би да се нађе у продаји већ од идуће године.
Вађење крви без игле - Фото: nezavisne novine
Вађење крви без иглеФото: nezavisne novine

Апарат величине пинг-понг лоптице функционише тако да се прислони уз кожу на два минута, а за то вријеме посебан вакуумски дио справе преко капилара “усисава“ потребну количину крви која потом исцури у епрувету причвршћену за апарат.

“Технологија се заснива на силама које управљају протоком танког млаза крви“, рекао је Бен Касавант, потпредсједник и суоснивач фирме “Тасо Инц“, која је осмислила справу.

Према његовим ријечима, површинска напетост доминира над гравитацијом што омогућава да крв остане у цјевчици апарата, без обзира на то како се држи.


“Када прислонимо справу уз кожу пацијента ствара се лагани вакуум који одмах почиње да усисава крв из капилара, а захваљујући капиларној активности крв се усисава у епрувету која је причвршћена за апарат“, објаснио је Касавант.


Стручњаци се надају да ће ФДА (Food and Drug Administration) одобрити пуштање апарата на америчко тржиште до краја године, тако да би се у продаји могао наћи већ идуће године.