latinica  ћирилица
20/04/2015 |  19:21 | Аутор: Вечерње новости

Априлско сунце штетно као августовско

Љекари истичу да, због оштећеног озонског омотача, зрачење у априлу може да буде јако као у августу. Иако није љето, будите опрезни када боравите напољу.

Једва смо дочекали прољеће, да би, негдје у природи, као гуштери упијали топлоту сунчевих зрака. О штетном зрачењу и не размишљамо, јер рачунамо да је још рано, али црвенило на лицу и флекице упозоравају да будемо опрезни.

Љекари истичу да, због оштећеног озонског омотача, зрачење у априлу може да буде јако као у августу. Иако није љето, будите опрезни када боравите напољу! Све што важи за вреле љетње дане, примијените и сада: ставите креме са високим заштитним фактором, носите памучне мајице дугих рукава, наочаре и шешире.

Научници са Државног универзитета Пенсилванија закључили су да је велики број људи упознат са опасностима које им пријете од априлског сунца, али су због препланулог тена спремни да ризикују. Игноришу чињеницу да УВ зраци могу да доведу до промјене у ДНК структури ћелија, а временом доведу и до рака коже.

Многи су толико зависни од сунчања, нарочито у прољеће, да се не обазиру за упозорења љекара. Психијатри то зову танорексија, а манифестује се тако што зависник од сунчања мисли да је сувише блијед, чак и када му је кожа "угљенисана", баш као што анорексични мисле да су дебели.