latinica  ћирилица
15/04/2015 |  11:50 | Аутор: Б92

Пронађен узрок Алцхајмерове болести?

Стручњаци Универзитета Дјук у Сјеверној Каролини дошли су до открића захваљујући којем би могла да се утврди терапија против деменције.
мозак - Фото: илустрација
мозакФото: илустрација

Стручњаци су лабораторијске мишеве подвргли процесима за које се сматра да доприносе развоју Алцхајмерове болести. Они су претходно установили да имунолошке ћелије обољелих, умјесто да штите мозак, почињу да конзумирају аргинин, есенцијалну аминокиселину и витални нутријент.

Блокирајући овај процес лијековима, научници су успјели не само да спријече настанак “плака“ у мозгу, карактеристичног за Алцхајмерову болест, већ и зауставе губитак меморије код мишева.

Упркос томе што не постоје гаранције да би било која техника тестирана на животињама била подједнако ефикасна приликом примјене на људима, ова открића врло су охрабрујућа јер до сада тачна улога имунолошког система и аргинина код Алцхајмерове болести није била позната.

Захваљујући томе што су британски стручњаци стекли бољи увид у сам механизам болести, отворена су  врата будућим третманима против овог разарајућег обољења, од којега само у Великој Британији болује 500.000 људи.