latinica  ћирилица
12/04/2015 |  08:45 | Аутор: РТС

Вишак килограма вам продужава живот?

Добра вијест за све оне који имају који килограм више – према најновијим истраживањима, живеће дуже. Међутим, са новим открићима нису сагласни љекари. Они кажу да гојазност рађа 50 нових болести.

Према ранијим тумачењима, гојазност вам је скраћивала живот за осам година, а прије тога, двије деценије правила здравствене проблеме. Ако је вјеровати најновијим истраживањима, понеки килограм више вам продужава живот.

Ипак, са тврдњама савремене медицине не слажу се грађани. Они који су се борили са вишком килограма сматрају да гојазност скраћује живот, као и да човјек ради све спорије, теже, тромије. За гојазност се данас зна да је болест. Али се не зна са сигурношћу како утиче на дужину живота.

„Жене, према неким студијама, потроше пола животног вијека купујући којекакве суплементе или дијететске препарате да би изгубиле килограме. Веома је тешко рећи шта је ту истина, али чињеница је да су буце више расположене од оних који су стално на дијети“, каже Милка Раичевић, нутрициониста из Дома здравља „Палилула“. Тешко је повјеровати да нешто што је одговорно за настанак чак 50 болести продужава живот.

Нутриционисткиња додаје да гојазним особама страда кардиоваскуларни и коштани систем, као и дигестивни тракт. Објашњава да гојазност јесте социјално-здравствени проблем, а не само естетски. Колико год, како каже, неко живи дуже, важно је и каквог је квалитета тај живот.

Број гојазних људи у свијету се удвостручио у посљедњих 35 година. Са вишком килограма данас се бори око 600 милиона људи. Посљедњих година, живети дуже и здравије представља озбиљан изазов. Не вјежбамо, једемо прерађену и висококалоричну храну и изложени смо стресу. Оно што морате да знате – сви ови фактори утичу на дужину и квалитет нашег живота.