latinica  ћирилица
09/04/2015 |  13:14 | Аутор: Агенције

Здрава храна с необичним ефектима

Иако дјелују благотворно на организам, поједине здраве намирнице утичу на мирис урина, ремете сан, смањују квалитет сјемене течности...

Трудите се да водите здрав начин живота: редовно идете у теретану, на прегледе код љекара, а у свој тањир, сходно мишљењима нутрициниста, стављате поврће, воће и чисто месо. Међутим, неке ствари нису под вашом контролом. Здраве намирнице свакако имају феноменалне доброцити по ваше псхихо-физичко здравље, али оне такође имају и одређене чудне нуспојаве.

Упознајте се са добрим, лошим и помало бизарним ефектима здраве хране на ваш организам:

ШПАРГЛА УТИЧЕ НА МИРИС УРИНА

Да ли сте можда осјетили непријатан мирис урина након што сте појели шпарглу? За то можете да окривите киселину из шпаргле, односно ваше тијело, које киселину претвара у хемикалију базирану на сумпору. Међутим, не догоди се свима овај нежељени ефекат конзумирања шпаргле. Према студији из 2010. године, која је објављена у "Oxford Journal", ако никада нисте уринирали одмах након вечере која је садржала шпарглу, ваше тијело ће је сварити, тако да ће смањити концентрација малоприје поменутих хемикалија или ви једноставно не осјећате непријатан мирис урина.

ЦВЕКЛА ПОВЕЋАВА ИЗДРЖЉИВОСТ

Универзитет Екситер је открио да сок од цвекле повећава издржљивост приликом вјежбања. Према студији из 2009. године, нитрати из цвекле проширују крвне судове, смањујући количину кисеоника која је потребна вашим мишићма да бисте вјежбали.

НАРАНЏАСТЕ И ЖУТЕ НАМИРНИЦЕ ЗА БОЉУ, ЈАЧУ И БРЖУ СПЕРМУ

Шаргарепе и други наранџасто-жути производи који садрже каротеноиде могу да побољшају вашу плодност, према студији Универзитетске школе за јавно здравље са Харварда.

Док слатки кромпир и диња повећавају број и квалитет сперматозоида, шаргарепе су прави шампиони према резултатима студије, будући да побољшавају одлике сперме за 6, 6 до 8 одсто.

ЉУТИ СОСЕВИ РЕМЕТЕ ЦИКЛУС СПАВАЊА

Ако сте љубитељ љутих, зачињених сосева, избјегавајте их непосредно прије спавања. Студија, која је објављена у "International Journal of Psychophysiology", открила је да мушки испитаници који су прије спавања јели табаско сос или сенф уз вечеру пате од поремећаја сна.

НАР ЗА ПОУЗДАНУ ЕРЕКЦИЈУ

Нар је богат антиоксидантима, који подстичу циркулацију, па самим тим и ерекцију, према истраживању које је објављено у "International Journal of Impotence Research". У студији, 47 одсто испитаника је признало да се њихова ерекција побољшала након конзумирања 226 грама сока од нара након вечере. Ако имате и најмањи проблем са ерекцијом, наздравите соком од нара.

ТРЕШЊА ПОЈАЧАВА МОЖДАНЕ ФУНКЦИЈЕ

Ово црвено воће може да заштити ваш мозак и да успори дегенератитивне болести мозга, према истраживању Универзитета у Мичигену. Како преноси "Detroit Free Press", када су мишеви који су имали симптоме Алцхајмера појели екстракт трешње, боље су прошли на тесту когнитивних функција.

ГОРУШИЦА И ЛОША ПРОБАВА

Према истраживању "The American Journal of Gastroenterology", лук, цитруси, бомбоне и парадајз могу да иритирају ткиво у вашем једњаку и желуцу и да изазову горушицу или лошу пробаву. Како бисте спријечили ове проблеме, поменуто поврће кувајте, избјегавајте бомбоне, а цитрусе једите цијеле.

СОЈА СМАЊУЈЕ БРОЈ “ПЛИВАЧА“ И ПОВЕЋАВА ГРУДИ

Превише соје може да има много нежељених ефеката на мушкарце. Према студији, која је објављена у "Oxford Journal", мушкарци који су јели пола порције хране базиране на соји једном дневно током три мјесеца, имали су 41 милион мл мање сперме од мушкараца који нису уопште јели соју. Научници вјерују да су за ово одговорни изофлавони, биљна једињења са ефектом естрогена. Соја се чак повезује и са мушким грудима.