latinica  ћирилица
06/04/2015 |  11:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Жене које раније роде под ризиком за срчане болести

Женама које прерано роде касније пријети већи ризик за болести срца и мождани удар, сугеришу налази холандских научника.
Трудноћа - Фото: илустрација
ТрудноћаФото: илустрација

 У истраживању спроведеном на универзитету у Утрехту су коришћени подаци прикупљени за потребе 10 ранијих студија спроведених у Данској, Финској, Норвешкој, Шкотској и Шведској, пише Health day.

Показало се да су жене које су родиле прије 37. недјеље трудноће касније имале просјечно 38 одсто већи ризик за дијагнозу болести срца.

Поред тога, код њих је забиљежен просјечно 71 одсто већи ризик за мождани удар, пише стручни часопис "European Journal of Preventive Cardiology".

Међутим, научници додају да нису доказали постојање узрочно посљедичне везе између порођаја прије 37. недјеље трудноће и каснијег повећања ризика за болести срца и мождани удар али, према њиховим ријечима, многе жене које прерано роде већ пате од болести срца.

Они, такође, напомињу да би фактори који доводе до болести срца, попут повишеног крвног притиска, превисоке концентрације холестерола у крви или дијабетеса типа 2, могли да буду повезани с већим ризиком за прерани порођај.