latinica  ћирилица
03/04/2015 |  14:30 | Аутор: Б92

Србија- Драматично мали број вакцинација

Ситуација са вакцинацијом дјеце је алармантна, јер је у претходне двије године забиљежен веома мали одзив, изјавио је државни секретар Министарства здравља.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

ММР вакцином било је 85,8 одсто вакцинисаних, што је најмањи обухват у претходних 15 година. Са ревакцинацијом, тај проценат износи 89,2 одсто и то је најнижи обухват вакцинације од 2000. године, упозорио је државни секретар Борислав Векић.

Такође, навео је да је забиљежен изузетно мали одзив за вакцинацију против хепатита Б - свега 78,8 одсто код дјеце у 12. години живота, а проценат вакцинације требало да буде од 95 до 97 одсто.

Према његовим ријечима, ресорно министарство ради на усаглашавању Закона о заштити становништа од заразних болести и Закона о заштити права пацијената како би се разјасниле све нејасноће које постоје у јавности или са којима се манипулише.

Директор Института "Батут" Драган Илић указао је да је за добар систем имунизације неопходна доступност свих вакцина, истичући да свјетски произвођачи који имају монопол на тржишту мале земље држе на резерви, због чега је неопходна подршка Скупштине Србије, али и СЗО.

Он је упозорио, да се Србија и даље суочава с проблемом правовремене доступности одређених вакцина због монополиста на свјетском тржишту и да је ту потребна подршка државе. Као једно од рјешења, навео је могућност заједничких тендера у региону или заједнички тендер за све земље ЕУ, а назнаке за то већ постоје.

Одбор за здравство Србије и стручна јавност сагласили су се да је вакцинација активност која се не смије доводити у питање, изражавајући забринутост зато што против имунизације говоре и поједини професори и љекари.

Члан Одбора Душан Милисављевић рекао је да у Србији још постоји празновјерје и надриљекарство које може да угрози здравље дјеце, те поновио да је имунизација спасла много живота. Нагласио је да не постоји ниједан озбиљан рад који вакцинацију може довести у везу са аутизмом.

Ако је држава прописала обавезну вакцинацију, држава ће сносити одговорност за сваку компликацију, рекао је Милисављевић и додао да Институт Торлак има могућности да врши додатну контролу вакцина које се увозе.