latinica  ћирилица
03/04/2015 |  12:49 | Аутор: Вечерње новости

Колико поврћа је потребно дјеци?

Одавно је познато да је поврће неизоставни дио јеловника за дјецу.
Дјеца - Фото: jutarnji.hr
ДјецаФото: jutarnji.hr

Ипак, због опирања одређеним намирницама, родитељи муку муче да их на овакав начин исхране приволе. Имајући на уму да је поврће рудник витамина, минерала и дијеталних влакана, неопходних за њихов развој, стручњаци савјетују да родитељи својим примјером наведу малишане на здраву исхрану.

То значи да би маме и тате требало да свакодневно једу поврће пред дјецом, уживају док грицкају свјежу мркву, целер или кувани броколи. Малишани воле преливе, па можете да "маскирате" поврће у разне сосове или да га убаците кришом у шпагете. Исто тако, можете да сервирате у виду грицкалица, за то је идеална свјежа мрква исјечена на танке штапиће. Ко има услове, може дјеци да дозволи да засаде "своје поврће", или да помажу у брању јер ће га тако завољети.

Зависно од узраста, свакога дана би дјеца требало да у организам унесу одређене количине поврћа. За малишане од двије до три године неопходна је шоља (2,5 дл) исјецканог свјежег поврћа дневно. Али, ако се ради о зеленом лиснатом поврћу, потребне су двије овакве шоље. Дјеци од четири до осам година потребна је шоља и по поврћа.

Дјевојчице од 9 до 13 година требало би да унесу двије шоље, а дјечаци истог узраста двије и по. Количина поврћа се разликује и за дјевојчице и дјечаке између 14 и 18 година. Дјевојчицама је за нормалан развој и здравље организма потребно двије и по шоље поврћа, а дјечацима три.

Веома је важно да избор поврћа током недјеље буде разноврстан, односно да буде заступљено зелено (броколи, зеље, шпинат, зелена салата), бијело (целер, карфиол, кромпир, лук), наранџасто и црвено (мрква, парадајз). Никако не смију да се изоставе махунарке - кукуруз, грашак, пасуљ, боранија, као ни тиквице или краставац.