latinica  ћирилица
02/04/2015 |  10:06 | Аутор: СРНА

Србија транзитна за фалсификоване лијекове

Координатор Агенције за лијекове и медицинска средства Србије Павле Зелић изјавио је данас да у Србији има фалсификованих лијекова, иако у постотку мањем од свјетског просјека.

Зелић, који је и члан Европске комисије за фалсификате, рекао је да Србија представља транзитну зону са истока ка западу, при чему одређени број лијекова завршава и на домаћем тржишту.

Он је истакао да је набавка лијекова путем Интернета, огласа и пијаца забрањена и да су апотеке једини легални начин снабдијевања у Србији.

Зелић је навео да на српском, западноевропским и америчком тржишту постоје фалсификати лијекова за потенцију, мршављење, стероида, али и за разне врсте канцера и ХИВ.

Он је објаснио да се у производњи лажних лијекова користе прах од цигле, мишомор, восак за подове и боја за асфалт, да могу бити и десетоструко јефтинији, а да је зарада на њиховој продаји неупоредиво већа од било које друге зараде.

Зелић је упозорио да такви лијекови могу садржавати токсичне материје и изнио податак да у земљама у развоју има око 100.000 смртних случајева годишње, само због узимања неефикасних лажних антималарика.

Он је поручио грађанима да све лијекове за које сумњају да су фалсификовани пријаве Министарству здравља.