latinica  ћирилица
26/03/2015 |  17:12 | Аутор: Агенције

Кравље млијеко тек послије првог рођендана

Иако већина бака каже да су своју дјецу храниле крављим млијеком, па су зато били тако напредни, нутриционисти га не препоручују бебама до 12 мјесеци.

Нутриционисти не препоручују да се дјетету до првог рођенадана даје кравље млијеко, а као разлог наводе податак да садржи мање гвожђа, линолеинске киселине и витамина Е, а више натријума, калијума и бјеланчевина него што је потребно најмлађима.

Уколико се прије навршених 12 мјесеци дјетету даје кравље млијеко, то може да изазове крварење, јер не могу да сваре поједине састојке. Мањак линолеинске киселине доводи до пролива, екцема или оједа, а алергије су честа појава.

У првој години живота главна храна би требало да буде мајчино млијеко или адаптирано, а послије 12 мјесеци родитељи могу да им дају и кравље. Ипак, дјеца би на њега требало постепено да се навикавају, у почетку је најбоље да пију свјеже, пуномасно.

У другој години живота препоручује се да пију између 500 и 700 милилитара пуномасног млијека дневно, а послије тога могу и дјелимично обрано.