latinica  ћирилица
15/03/2015 |  11:20 | Аутор: СРНА

За осигуранике у Српској 12 нових лијекова на рецепт

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске од данас на рецепт могу да добију 12 нових лијекова комерцијалних назива.

"На листи А убудуће ће осигураницима бити доступно шест нових генеричких лијекова, од којих су два раније била на листи Б. На листу А уврштени су лијекови за лијечење опструктивних болести плућа, за кожне болести и хормонски контрацептиви", саопштено је данас из Фонда.

За ове лијекове осигураници који нису ослобођени плаћања партиципације, ако се опредијеле за лијек са референтном цијеном, платиће само партиципацију од 10 одсто, а осигураници ослобођени партиципације неће плаћати ништа.

Осигураници који су до сада плаћали пуну цијену лијека за лијечење хроничних опструктивних болести плућа "индакатерол" у износу од око 74 КМ, од данас ће за њега платити само партиципацију у износу од 6,20 КМ, наводи се у саопштењу.

Умјесто на листи "Б" од данас су на листи "А" два генеричка лијека, које користе обољели од кардиоваскуларних болести "квинаприл" и опструктивних плућних обољења "тиотропијум".

"То значи да ће и за те лијекове осигураници издвајати мање новца, јер је партиципација за лијекове са листе `Б` већа и износи 50 одсто од референтне цијене лијека. За лијек `тиотропијум` осигураници ће убудуће плаћати партиципацију од око седам КМ, док је раније била 39 КМ", додаје се у саопштењу.

На листу "А" уврштен је и нови облик и доза лијека за нервни систем "окскарбамазепин", који ће сада, уз сируп, бити доступан и у таблетама, те дозама од 300 и 600 милиграма.

На приједлог Удружења родитеља дјеце обољеле од мукополисахаридозе, дијететски препарати "нутридринк" и "нутринидринк" моћи ће се прописивати и обољелим од мукополисахаридозе тип три, док су раније били доступни само обољелим од цистичне фиброзе.

"Осим новина на листи `А`, од 15. марта на листи `Б` налази се пет нових лијекова и то за превенцију можданог удара, хроничну венску инсуфицијенцију, те за генитоуринарни систем", истичу у Фонду.

Измјене на листи лијекова, које је усвојио и Управни одбор Фонда здравственог осигурања, донесене су у сарадњи са удружењима љекара, а уважени су и приједлози осигураника.