latinica  ћирилица
16/10/2021 |  12:38 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Линта: Потребно јединство странака о враћању отетих надлежности Српској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да је повратак изворном Дејтонском мировном споразуму кључан предуслов стабилности и напретка БиХ и да је због тога од огромне важности да се у Републици Српској постигне јединство свих парламентарних странка о стратешком циљу - враћању насилно отетих уставних надлежности договорених у Дејтону.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да ниједна од тих надлежности није пренесена на ниво БиХ као резултат заједничког договора легитимних представника Републике Српске и ФБиХ, већ под великим притисцима западних центара моћи и нелегалним одлукама високог представника.

- Важно је нагласити да оправдан и легитиман захтјев за враћање уставних надлежности Републици Српској не доводи у питање територијални интегритет БиХ, нити представља позив на сецесију - истакао је Линта у саопштењу.

Он сматра да управо досљедно поштовање Устава, односно Анекса четири Дејтонског споразума јесте гарант опстанка БиХ, односно не представља њено рушење како нетачно говоре политички представници Бошњака и одређени западни центри моћи.

Линта је истакао да је политика отимања и насилног преноса надлежности, коју је спроводио високи представник у име западних центара моћи, само погоршала ситуацију и постала кочница друштвеног и економског развоја БиХ.

- Ова политика је довела до продубљивања подјела и неповјерења између Срба и Бошњака, јачања сукоба, незадовољства и лоше атмосфере - оцјењује Линта.

Линта сматра да повратак на изворни Дејтонски мировни споразум представља дугорочно рјешење, јер се тако отклањају узроци политичких неспоразума и сукоба.

Као добар примјер за БиХ је навео Белгију у којој живе двије главне етничке групе Фламанци /58 одсто становника/ и Валонци /31 одсто становника/ и 11 одсто осталих.

Белгија је примјер етничког федерализма који укључује, између осталог, равноправност конститутивних народа и поштовање темељног споразума о стварању заједнице.

Подијељена је на три региона Фландрија, Валонија и град Брисел. Уставним промјенама из 1993. године Белгија је од унитарне државе постала федерација.

Линта је напоменуо и да се нагомилани проблеми у Белгији рјешавају стрпљиво и на бази компромиса и договора, а не притисцима и наметањем одлука.