latinica  ћирилица
15/10/2021 |  19:36 | Аутор: СРНА

Радмановић: Српска тачно зна шта тражи - поврат надлежности

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић рекао је да кризу у БиХ није направио СНСД него они који крше Устав БиХ, а то су првенствено СДА и високи представник.

- Кризу у БиХ су произвели они који не трпе равноправност у тој земљи, а на челу таквих је и СДА, као и они који руше дио Дејтонског споразума. Ту је поред СДА и високи представник на којег се они поново данас позивају - истакао је Радмановић.

Радмановић је констатовао да лидер СДА Бакир Изетбеговић и већина званичника ове странке говори исто годинама.

На питање да ли лидер СНСД Милорад Додик руши Дејтонски споразум када најављује отцјепљење Републике Српске, Радмановић је за Н1 одговорио да се овдје говори о самосталности Републике Српске у дејтонској БиХ и да је то посебно наглашено.

- То је сада само појачано јер ми смо о томе говорили и прије 15 година. На крају се Изетбеговић позива на априлски пакет који су они из СДА срушили. Нема потребе да на овај начин разговарамо у БиХ јер нећемо доћи до резултата - истакао је Радмановић.

Он је нагласио да из СНСД-а траже поврат надлежности које су пренесене мимо Устава БиХ и додао да су разговоре о томе нудили у посљедњих 10 година, али то нико није озбиљно схватао.

- Покушавали су још више прегласати Републику Српску и оне које је релевантно представљају када је год то било могуће на било ком нивоу - рекао је Радмановић.

Констатовао је да су у протеклих неколико година у Републици Српској успјели зауставити пренос надлежности и додао да то не значи да неће тражити да се врати оно што Српској припада.

Радмановић је додао да се разговарало о поврату надлежности када су у питању Оружане снаге БиХ, односно, враћање на претходно стање које и данас пише у Уставу БиХ да постоје Оружане снаге Републике Српске, односно Војска Републике Српске и Војска Федерације БиХ.

Уз напомену да још није завршена расправа у оквиру СНСД-а о овим питањима, Радмановић је најавио да ће о томе разговарати и са опозиционим лидерима, јер су мишљења да имају подршку за одређене ствари и у опозицији.

Коментаришући јучерашњи састанак у Источном Сарајеву којег су српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик и остали лидери одржали с дипломатским представницима земаља чланица ЕУ, Радмановић је рекао да нису очекивали да амбасадори дају томе подршку или не, него су их само упознали о ставовима.

- Тачно знамо шта тражимо, а то је поврат надлежности и оно што је високи представник одузимао Републици Српској, односно, урадио против Устава БиХ и тога има доста - поручио је Радмановић.