latinica  ћирилица
19/01/2020 |  20:17 ⇒ 21:36 | Аутор: sputniknews.com

Постигнут договор о Либији у Берлину: Без оружја и без помоћи зараћеним странама

Свјетски лидери усагласили су коначан коминике на мировној конференцији о Либији у Берлину.

Учесници конференције о Либији договорили су план ријешавања кризе у Либији, саопштила је њемачка канцеларка Ангела Меркел на крају конференције у Берлину.
Мировни план за Либију предвиђа:

1. Прекид ватре.

2. Формирање посматрачке комисије "пет плус пет" који ће пратити поштовање примирја.

3. Да се уведе ембарго на испоруке оружја и да се прати његово поштовање.

4. Да се не пружа помоћ зараћеним странама у Либији.

5. Конфликт у Либији се може ријешити само политичким путем.

6. Реформу сектора безбједности - формирање јединствене војске и полиције под централном цивилном управом. Демобилизација и разоружање паравојних формација и њихова интеграција у легалне институције Либије.

7. Економске реформе, поштовање људских права.

8. Све етничке и политичке групе треба да имају приступ природним богатствима земље.

9. Недопустиви су напади на нафтну инфраструктуру у земљу.

10. Формирање јединствене и ефикасне Владе, наставак мировних преговора ради завршетка прелазног периода и одржавање парламентарних и предсједничких избора.

Санкције за кршење ембарга на увоз оружја у Либију нису биле теме разговора.

Меркелова је саопштила да је конференција дала важан допринос ријешавању конфликта у Либији. Она је додала да ће усвојени документ бити послат на одобрење у СБ УН и да ће постати дио политичког процеса за ријешавање кризе у Либији.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш саопштио је да ће војни комитет уз учешће пет либијских страна ускоро засједати у Женеви.

Подсјећамо, међународној конференцији, осим сукобљених страна, којe су представљали командант Либијске националне армије генерал Халифа Хафтар и предсједник Владе националног јединства Фајез Сараџ, учествовали су и предсједник Русије Владимир Путин, турски лидер Реџеп Тајип Ердоган, француски предсједник Емануел Макрон, предсједник Египта Абдел Фатах ел Сиси, амерички државни секретар Мајк Помпео и представници неколико других држава.