latinica  ћирилица
19/01/2020 |  19:15 ⇒ 20/01/2020 | 08:35 | Аутор: РТРС

Бањалука послала подршку Србима у Црној Гори

Поводом Богојављења, Свету архијерејску литургију у бањалучком храму Христа Спаситеља служио је епископ бањалучки Јефрем. Потом су се свештенство, вјерници и званиници, у празничној литији, која је бројала више хиљада грађана, идући централним градским улицама, упутили до моста Патре, гдје је епископ Јефрем, са свештенством, обавио обред освећења воде.

Овогодишње Богојављенске свечаности протекле су у знаку подршке Српској православној цркви и вјерујућем народу Црне Горе.

Тачно у подне Богојављенска литија кренула је испред храма Христа Спаситеља, а након молитве на мосту Патре, 33 младића запливали су у хладном Врбасу.

До Часног Крста најбрже је допливао двадестjeдногодишњи Давид Комљеновић из Бањалуке, студент Полицијске академије.

- Почаствован сам. што сам учествовао и побиједио. Прва је година да учествујем. Није било тешко да први допливам, упркос великој хладноћи - рекао је Комљеновић.

Бањалука је данас показала своје истинско лице, показујући братску солидарност са Србима у Црној Гори.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик још једном је указао на дискриминаторску позицију у коју спорни Закон ставља српски народ у Црној Гори.

- Напоменућу само да је католичка црква и Исламска заједница направиле уговор о томе са црногорском државом и да је једино недефинисан статус за СПЦ. Они покушавају да тим Законом доведу у позицију да се стави у нејасан статус активност саме СПЦ. Зато је то неприхватљиво - категоричан је Додик.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Српске истакао је да је на Богојављење искориштена прилика да се подржи СПЦ, српски народ у Црној Гори за своју праведну борбу, а истовремено обиљежи празник онако како се то од православаца и очекује.

Питање статуса Српске Цркве у Црној Гори питање је које се тиче свих Срба, ма гдје они живјели. Због тога је усвајање спорног Закона о слободи вјероисповијести ујединило све православне Србе.

- Драго ми је да је Бањалука на врло достојанствен и масован начин послала и посебну поруку. Ово није била обична Богојављенска литија и пливање за Крст часни, већ и подршка народу и Српској православној цркви у Црној Гори - навео је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Ненад Стевандић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ рекао је да су сви били јединствени у поруци браћи у Црној Гори, да то није туђа црква. Како је навео, ми смо вјерници исте СПЦ и та је имовина и наша, као и наше браће у Црној Гори.

Стевандић је похвалио све који су се окупили, од оних који су шетали у литији, служили литургију, па до представника државног руководства и оних који су пливали за Часни крст.

Мноштво грађана Бањалуке, који су присуствовали Богојављенској литији и пливању за Крст Часни, јединствени су у подршци Српској цркви и народу у Црној Гори.

Данашња Богојављенска литија значајна је по томе што шаље поруку Србима у Црној Гори да смо уз њих у овом тренутку и свим осталим, сагласни су.

Овогодишњем побједнику пливања за Часни крст, Давиду Комљеновићу, уручен је златник, а српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, даровао га је са 3.000 КМ.

Повезане вијести:

Богојављење у Бањалуци - подршка СПЦ у Црној Гори (ФОТО)

Радојичић: Достојанствена подршка српском народу у Црној Гори

Бањалука подржала Србе у Црној Гори; Давид Комљеновић први до Часног крста (ФОТО)

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС

Бањалука - Богојављење
Фото: РТРС