latinica  ћирилица
19/09/2019 |  18:03 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Аџић: Дефицит из првих шест мјесеци у јулу и августу прешао у суфицит

Скупштина града Градишка усвојила је данас информацију о извршењу буџета града за период јануар-јуни 2019. године, према којем је у првих шест мјесеци буџетски дефицит износио 261.753 КМ..
Зоран Аџић - Фото: РТРС
Зоран АџићФото: РТРС

У оквиру планираног буџета за 2019. годину у износу од 32.605.000 КМ, у првој половини године буџетски приходи и примици остварени су у износу од 15.252.508 КМ, а расходи и издаци у износу од 15.514.261 КМ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић ракао је да је буџетски дефицит из првих шест мјесеци 2019. години већ у јулу и августу прешао у суфицит.

- Један од разлога дефицита био је што предуће `ИЕЕ` није упатило 217.000 КМ обавеза према градском буџету, али је тај износ наплаћен у току седмог и осмог мјесеца. Познато је и да је у првих шест мјесеци лошије стање са пристизањем прихода од Управе за индиректно опорезивање БиХ, а да су ти приходи већи у другој половини године - појаснио је Аџић.

Он је истакао да се већ реализују средства од продаје грађевинског земљишта и додатних ренти и накнада, што ће бити заначајни приходи који ће довести до буџетског суфицита до краја године, те да ће вјероватно до краја 2019. бити усвојен и ребаланс буџета за ову годину.

Аџић је додао да је први пут у локалном парламенту усвојена и Стратегије развоја локалних путева и улица на подручју Градишке за период 2019-2029. година.

- То је оквир из којих ће произилазити оперативни планови за изградњу и асфалтирање градских улица и локалних путева. Одржали јавне расправе и разговарали са представницима свих мјесних заједница, како би уважили све њихове потребе - истакао је Аџић.

Он је додао да је на подручју Градишке у посљедњих двије и по године, средствима из градског буџета и донација Владе Републике Српске и међународних организација, изграђено око 50 километара локалних путева и реконструисано неколико градских улица.

Одборник опозиционог ПДП-а Горан Бијелић рекао је да је клуб одборника ове странке у расправи о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године највише замјерки имао на расходе за плате запослених у Градској управи које, како тврди, сваке године расту за око 500.000 КМ.

Бијелић је додао да су упутили замјерке Градској управи због повећаних трошкова за репрезентацију и разне манифестације.

Одборници градског паламента усвојили су и извјештај о раду Јавне установе за предшколско васпитање и образовање дјеце "Лепа Радић" за радну 2018/2019. годину, те извјештај о пословању и годишњи обрачун Јавног предузећа спортски центар "Сервицијум" за 2018. годину.

Усвојене су и информације о пословању јавних предузећа Радио Градишка и Спортски центар "Сервицијум" за период јануар-јуни 2019. године, те разматране информације о пословању у првих шест мјесеци ове године комуналних предузећа Водовод, Градска чистоћа и Топлана.

Однорници су усвојили и информације о пословању у првом полугодишту 2019. јавних установа из области културе, Културног центара, Завичајног музеја, Народне библиотеке и Градског позоришта Градишка, те информације о пословању Дома здравља, Апотеке и Центра за социјални рад, за период јануар-јуни, као и информације о пословању Туристичке организације Градишке и Развојне агенције Градишка "Рага", за првих шест мјесеци ове године.

Усвојене су и одлуке о измјени Одлуке о стипендирању студената са подручја града Градишка, приступању изради Регулационог плана "Кеј", измјенама Одлуке о условима и начину обављања јавног превоза лица и ствари на подручју Градишке, као и приједлози аката из области имовинско-правних односа.