latinica  ћирилица
19/07/2019 |  15:17 ⇒ 15:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Србин који је први чуо "Хјустон, имамо проблем" (ВИДЕО)

Свима је познато да је чувену реченицу "Houston, we have a problem!" изговорио астронаут Џон Свајгерт, када је 1970. године, током Аполо 13 мисије, контролном центру НАСА у Хјустону пријавио проблем кратког споја у летјелици.
Дејвид Вујић - Фото: ТАНЈУГ
Дејвид ВујићФото: ТАНЈУГ

Међутим, мало је познато да је ту драматичну поруку примио један од седморице Срба који су учествовали у том програму.

Пензионисани инжењер НАСА, Дејвид Вујић, једног од осморице Срба, који су активно радили у НАСА за вријеме Аполо 11 мисије слетања на Мјесец, одржао је данас у Београду предавање поводом обиљежавања 50. годишњице слетања "Апола 11" на Мјесец.

- Да, ми смо заиста спустили човјека на Мјесец - рекао је посљедњи живи члан ''Српског Аполо 7''.

Вујић је био одговоран за повезивање програма у оквиру Роквел, НАСА и осталих компанија које су учествовале у изради објеката у оквиру Аполо мисије.

Постоје многи сумњичави да се човјек заиста спустио на Мјесец, има разних питања, недоумица, запажања. Има оних који тврде да је све то заправо лажно и да је снимљено у неком холивудском студију.

На питање како одговара онима који сумњају да је човјек заиста био на Мјесецу прије 50 година, Вујић каже да ужива када одговара скептицима.

- Ја им кажем, провели смо много времена у Дизниленду да бисмо снимили филм. Али, то није случај. Влада САД и НАСА и сви који су учествовали: извођачи, подизвођачи и добављачи и инженњери потрошили су 25 милијарди долара на тај пројекат, што би у садашње вријеме било око 120 милијарди долара за Аполо програм. Ми смо спустили човјека на Мјесец - навео је Вујић.

Подсјетио је како је један од астронаута одговорио на сумње:

- И у складу са овим питањем да ли смо то заиста урадили, ја уживам да испричам причу Едвина База Олдрина, који је заиста шетао по Мјесецу. Када су га исто питали, он је ударио човјека у лице и рекао - да, ми смо се спустили на Мјесец.

Вујић каже да има више појединости када је ријеч о тим сумњама, на примјер: људи кажу да су видјели заставу на Мјесецу, гдје нема ваздуха и питају па како се онда она вијорила.

- Нил Армстронг је био паметан и разумио то и зато је закачио неколико попречних штапова кроз заставу, како би застава могла да се вијори - објаснио је Вујић.

Друго, наводи Вујић, људи кажу да су видјели одраз Нила Армстронга на визиру кациге код Олдрина и питају се како то кад да није имао камеру и ко је онда снимао њих двојицу на Мјесецу.

- Камера је била постављена на њиховим одјелима, тако да су се међусобно снимали док су шетали. Ето, то су нека најчешћа питања која се постављају, да ли смо били на Мјесецу. Јесмо и уложили смо веома велики напор у којем је учествовало око 400.000 научника, инжењера и руководилаца, који су допринијели успеху тог пројекта - истакао је Вујић.

Вујић је презентацију започео на српском језку. Рекао је да када је био мали није знао готово ниједну ријеч на енеглеском језику, иако је рођен у Пенсилванији када су његови родитељи емигрирали у САД, али да је сада под старе дане заборавио српски језик, као и да је ипак хтио да се присутнима обрати на српском.

Наставио је на енглеском језику и истакао да је за њега велика част што му је организована посјета Србији.

Вујић је рекао да је рођен у Мидланду (1935.) и да је његов отац био из Окучана у Славонији, а мајка из Глине у Лици. Одрастао је, са сестром Љубицом, у породици оца Митра и мајке Милке (Тодоровић), који су се доселили у САД. Дипломирао је на пословној администрацији на Универзитету Јужна Калифорнија и магистрирао бизнис и техничке науке на Каритосу, државном универзитету Калифорније.

Активан је у области војне авијације, космичких летова, система транспорта, енергије, развоја технологије, унапређења бизниса, маркетинга и политичког лобирања. Био је инжењер, масон, српски лобиста и званични портпарол НАСА и програма "Аполо 11" у САД.

У свемирском програму слања човјека на Мјесец директно су били укључени Милојко Мајк Вучелић, Славољуб Сем Вујић, Милисав Шурбатовић, Данило Бојић, Драгиша Гиш Јовановић, Петар Гајић, Вељко Гашић и Дејвид Вујић из Србије који су емигрирали у САД.

Славољуб Вујић је био продуцент и кординатор пројекта "Аполо 11", Милисав Шурбатовић је био шеф инжењерке екипе, а Данило Бојић, креатор шатла "Орао" за шетњу по Мјесецу. Драгиша Јовановић и Петар Гајић су били инжењери, док је Вељко Гашић био савјетник, али истовремено и дизајнер америчких бомбардера T-38 trainer", "F-5 fighter" и "B-2".

Давид Вујић је заступао НАСА и био задужен за односе са медијима и јавношћу. Ова српска екипа радила је и на програму "Аполо 13".

Послије успјешног слетања људске посаде на Мјесец, њих осморица, друштво "ћелавих орлови", како су се духовито назвали, направили су мало славље у Калифорнији и успјешно наставили своје сјајне каријере.