latinica  ћирилица
25/03/2019 |  16:42 ⇒ 22:39 | Аутор: vecernjenovosti

Гдје ће Радован Караџић служити казну?

Одбрана првог предсједника Републике Српске Радована Караџића искористиће могућност упућивања захтјева за избор државе у којој ће Караџић издржавати казну, рекао је за Новости његов правни савјетник, Марко Сладојевић.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС

- Немамо никакве рокове, али сигурно ћемо упутити молбу суду. Видјећемо да ли ће нам је и услишити. Још нисмо разговарали о томе коју бисмо земљу избрали. Има времена да се договоримо - каже Сладојевић.

Рано је, зато, нагађати гдје би Караџић, недавно у Хагу осуђен на доживотну робију, могао да служи казну. Спекулације у том смислу су у овом тренутку врло незахвалне. Сигурно је, међутим, једно, а то је да не постоји могућност да буде послат на издржавање казне у неку од арапских земаља.

Механизам за међународне кривичне судове има склопљен споразум са 16 држава. То су Словачка, Велика Британија, Аустрија, Естонија, Данска, Норвешка, Португалија, Шпанија, Финска, Пољска, Украјина, Француска, Италија, Белгија, Шведска и Њемачка.

- Одлуку о томе гдје ће осуђена особа да издржава казну доноси предсједник Механизма, у складу с прописаном процедуром, и то је његово дискреционо право - истиче за Новости портпарол суда Хелена Еглстон.

Према овој процедури, секретар суда прво треба да састави извјештај на основу спремности одређене земље да прихвати затвореника, у овом случају Радована Караџића, као и узимајући у обзир услове за издржавање казне. Послије тога, на основу тих параметара, секретар доставља приједлог предсједнику Механизма, који на крају доноси рјешење, с тим што претходно може да затражи и додатне информације.

- Сувише је рано за ову одлуку. У овом тренутку то може да буде било која земља са списка држава које су склопиле споразум с Механизмом - наглашава Еглстонова.

То, дакле, може да буде Норвешка, као и Италија или Естонија, на примјер.

Караџић и његови адвокати би могли да пошаљу и писмо предсједнику Механизма у коме би евентуално изразили жељу приликом избора земље, али то онога који одлучује уопште не обавезује. Може, али и не мора да услиши молбу осуђеника и његове породице. Поводи се само поменутим параметрима, који су наведени у званичној процедури.

Оно што је извјесно, то је да ће Караџић сигурно бити негдје у Европи и да неће ићи на одслужење казне у неку од муслиманских и арапских земаља, како је могло да се чује претходних дана.