latinica  ћирилица
18/03/2019 |  14:18 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Штаб за питања миграција: У прихватним центрима 3.800 миграната

Оперативни штаб за питање миграција у БиХ констатовао је на данашњем састанку у Сарајеву да се у прихватним центрима налази 3.800 миграната и да БиХ са садашњим бројем миграната може управљати овим процесима.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Предсједавајући Штаба и министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић упознао је присутне о одлуци Савјета министара којом ће координацију рада свих центара у Унско-санском кантону преузети Служба за послове са странцима БиХ.

У наредном периоду биће донесен кућни ред којим ће бити ограничен излазак и кретање изван прихватних центара ноћу, чиме ће бити побољшана и безбједносна ситуација у мјестима гдје су смјештени ови центри, саопштено је из Министарства безбједности.

Гранична полиција БиХ урадила је анализу потребних додатних полицијских службеника ради боље контроле источне границе и спречавања уласка илагалних миграната, о чему ће ускоро бити упознат и Савјет министара.

На састанку је указано и на потребу активнијег укључивања правосуђа у процесуирање и притварање миграната који су починили кривична дјела на територији БиХ.

Указано је и на поједине случајеве проблема лијечења миграната са тешким обољењима, те ће на идући састанак Штаба бити позвани представници међународне организације надлежне за плаћање трошкова локалним домовима здравља и болницама.

Представник УСК-а указао је да велики број миграната на подручје овог кантона пристиже возом из Сарајева, те ће након достављања званичне информације, Штаб упознати надлежне институције и тражити рјешавање овог питања.