latinica  ћирилица
23/02/2019 |  22:01 ⇒ 22:01 | Аутор: СРНА

Косачов: Провокације грубо мијешање у унутрашње ствари Каракаса

Предсједник Међународног комитета Савјета Федерације Русије Константин Косачов изјавио је да провокације у Венецуели у вези са наводном испоруком хуманитарне помоћи представљају грубо мијешање у унутрашње послове те земље.
Константин Косачов (Фото: Sputnik/Vladimir Fedorenko) -
Константин Косачов (Фото: Sputnik/Vladimir Fedorenko)

- Пажљиво пратимо развој ситуације. Било је очигледно да ће данас бити провокација са циљем да се створи илузија о сукобу деспотског режима са слободним грађанима. И те провокације нису ништа друго него бескрупулозно мијешање у односе власти и јавности у Венецуели - рекао је Косачов.

Он каже да су ти односи искључиви суверенитет Венецуеле и њеног народа и да другачије не може бити, преноси "Спутњик".

"И тај суверенитет се ствара вољом народа Венецуеле, макар он сада био и подијељен на групе. Он се, међутим, ни под каквим околностима не може стварати, нити уређивати споља, било да је ријеч о САД, или о територији америчких сателита", рекао је Косачов.

Он је раније рекао да Русија не искључује могућност провокација под маском недозвољених испорука хуманитарне помоћи Венецуели, које би послужиле као изговор да се против Каракаса предузме војна агресија.

Венецуеланска опозиција 23. фебруара покушава да допреми хуманитарну помоћ из САД, при чему предсједник државе Николас Мадуро категорички одбија да прими ту помоћ, сматрајући да је она изговор за провокирање сукоба.

Мадуро је крајем седмице наредио затварање границе са Бразилом, а јуче је потпредсједник Делси Родригес наредила привремено затварање три моста која повезују Венецуелу и Колумбију.

Родригесова је раније подсјетила да се у оквирима међународног хуманитарног права хуманитарна помоћ испоручује у случају природних катастрофа, оружаних сукоба и рата.

Она је навела да тврдње о хуманитарној кризи у Венецуели треба да оправдају инвазију на ту земљу, али да народ то неће дозволити.