latinica  ћирилица
22/02/2019 |  16:11 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Само Хеликоптерски сервис има право да обавља ваздушни медицински транспорт!

Компанија ВДХ аеро, чијим хеликоптером је нуђена услуга ваздушног медицинског транспорта унутар и ван Републике Српске, никада није поднијела захтјев за издавање Потврде ваздушног оператера, потврђено је из Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ. То у пракси значи да немају одобрење за ове дјелатности, које је нудила приватна здравствена установа Хелт експрес из Бањалуке.

Ваздушни медицински транспорт може да врши само Хеликоптерски сервис Републике Српске, поручују из Инспектората Републике Српске.

Из Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ поручују да је за услуге комерцијалног ваздушног превоза за накнаду или изнајмљивање, потребна Потврда ваздушног опратора, коју компанија ВДХ аеро никада није затражила. Истичу, међутим, да не располажу ни доказима да је ВДХ обављао комерцијалне летове за накнаду.

- С тим у вези, у складу са прописима који регулишу рад БХДЦА, тренутно не постоји ниједан основ за реакцију и активности у конкретном случају. Желимо да истакнемо да БХДЦА не може на основу маркетиншких кампања у медијима или билбордима, предузети никакве мјере, поготово што се у конкретном случају не рекламира оператeр или власник ваздухоплова, него је у питању приватна здравствена установа над којом БХДЦА нема надлежност - стоји у саопштењу Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ.

Реаговао је зато Инспекторат Републике Српске, који је приватној здравственој установи Хелт експрес, која је нудила услуге медицинског транспорта хеликоптером компаније ВДХ аеро, забранио даље оглашавање и обављање ове услуге.

- С обзиром да је чланом 107. Закона о здравственој заштити прописано да се у приватним здравственим установама не могу пружати здравствене услуге из области хитне медицинске помоћи, инспектор ће здравственој установи рјешењем забранити обављање и рекламирање услуга санитетског транспорта пацијената хеликоптером - саопштио је Инспекторат Републике Српске.

Поставља се питање, како је уопште могуће јавно оглашавати и нудити услугу, која евидентно није легална. И док из инспектората поручују да је директор приватне здравствене установе у званичној изјави рекао да је билборд постављен прије неколико дана и да није обављен ниједан ваздушни медицински транспорт, нама је, у кратком телефонском разговору, рекао да никада није ни оглашена та услуга, иако је то видљиво и на друштвеним мрежама и на рекламним паноима.

Из Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ, потенцијалним корисницима таквих услуга поручују да се евентуалним коришћењем услуга супротно Закону, угрожава безбједност, и да је такве активности потребно пријавити Дирекцији.

Подсјећамо, Ваздушни медицински транспорт у Републици Српској изводи Хеликоптерски сервис Републике Српске, на основу споразума потписаног са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске. Транспорт се врши у хеликоптеру који је опремљен неопходном медицинском опремом, по посебној процедури, уз одобрење стручних тимова након процјене здравственог стања пацијента и његове способности да издржи транспорт.