latinica  ћирилица
19/01/2019 |  15:07 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

У Бриселу искључиво о европском путу БиХ (АУДИО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао за Радио Републике Српске да је састанак у Бриселу са челним људима Европске уније раније договорен, те да ће бити искориштен за разговоре о европском путу БиХ о којем постоји консензус, а никако за причу о НАТО интеграцијама.


Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- То је нешто што смо, на неки начин, консензусом успоставили у Предсједништву везано за изјаву о европском путу. Све што се касније дешавало везано је за проблематизацију тог питања. Одједном се спојавило и питање НАТО-а и везивања тог питања за формирање власти, што битно усложњава посјету, с обзиром на нагомилане проблеме у БиХ - рекао је Додик.

Он је навео да су ти проблеми везани, прије свега, за формирање власти на нивоу БиХ, чиме се, како каже, не реализује демократски капацитет утврђен на изборима, што доводи БиХ у позицију неефикасне земље.

- Очигледно је да неразјашњена ситуација у ФБиХ доводи у кризу и односе на нивоу БиХ - истакао је Додик.

Он очекује да ће посјета Бриселу бити посјета могућности, али не може да гарантује позитиван исход.

- Не могу да гарантујем неки добар резултат, имајући у виду да одавде носимо веома негативан пртљаг који треба тамо да објаснимо, а односи се на неформирање власти, неефикасност органа, кашњење одговора на Упитник и друга питања - рекао је Додик за наш Радио.