latinica  ћирилица
18/01/2019 |  08:49 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Русија досљедно брани ставове Српске у Савјету безбједности

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је, након састанка са предсједником Русије Владимиром Путином, да је Република Српска увијек захвална за то што Русија досљедно брани ставове Републике Српске у Савјету безбједности УН.

Она је додала да је захвална руском предсједнику Владимиру Путину и за одбрану дејтонских позиција не само Српске, него и цијеле БиХ.

Цвијановићева, која се заједно са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком јуче у Београду састала са Путином, рекла је да је руски предсједник показао да добро разумије околности у којима Српска и српски народ функционишу.

Она је нагласила да је "јако важно имати великог свјетског играча који разумије колико је важно очувати Дејтон и дејтонску позицију Републике Српске, али не радити ни против кога у БиХ", те додала да јој је жао што то многи у БиХ не разумију.

"То је много година био једини глас и једини начин на који смо могли да се супротставимо разним фабрикацијама и конструкцијама које су прављење на рачун Републике Српске и наравно да ће народ Републике Српске увијек бити захвалан за тако нешто", рекла је Цвијановићева.

Она је поручила да је почаствована што је са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком имала прилику да учествује у Београду на заједничком ручку са руским предсједником Владимиром Путином.

Нагласила је да су са Путином разговарали о наставку сарадње на економском плану, о могућности за појачано улагање Русије када је ријеч о Српској, те о унапређењу односа Српске и Русије у свим областима – култури, економији, привреди.

Цвијановићева је изразила захвалност и предсједнику Србије Александру Вучићу што је то уприличио, као и састанак са Путином у Палати Србија, на којем су она и Додик разговарали са руским предсједником о бројним темама и упознали га о политичкој ситуацији, како је то био случај и у претходним сусретима.

Према њеним ријечима, Српска је заинтересована и за унапређење односа у области инфраструктуре, а посебно у области образовања и здравства, гдје су већ започеле одређене активности.

"Мислим да је важно да се приближавамо и боље разумијемо. Увијек постоји захвалност када је у питању Република Српска за добро разумијевање околности у којима ми функционишемо и за пословично добру одбрану дејтонских позиција не само Републике Српске него цијеле БиХ", закључила је Цвијановићева.

Повезане вијести:

Цвијановићева и Додик са Путином: Русија важан партнер Републике Српске