latinica  ћирилица
17/01/2019 |  21:33 ⇒ 18/01/2019 | 08:49 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Захвалност Путину за одбрану дејтонских позиција

Предсједнца Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је захвална руском предсједнику Владимиру Путину за одбрану дејтонских позиција не само Српске, него и цијеле БиХ.
Цвијановићева и Додик са Путином - Фото: РТРС
Цвијановићева и Додик са ПутиномФото: РТРС

Цвијановићева, која се заједно са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком данас у Београду састала са Путином, рекла је да је руски предсједник показао да добро разумије околности у којима Српска и српски народ функционишу.

Она је нагласила да је "јако важно имати великог свјетског играча који разумије колико је важно очувати Дејтон и дејтонску позицију Републике Српске, али не радити ни против кога у БиХ", те додала да јој је жао што то многи у БиХ не разумију.

Цвијановићева је истакла да је Република Српска увијек захвална за то што Русија досљедно брани ставове Републике Српске у Савјету безбједности УН.

- То је много година био једини глас и једини начин на који смо могли да се супротставимо разним фабрикацијама и конструкцијама које су прављење на рачун Републике Српске и наравно да ће народ Републике Српске увијек бити захвалан за тако нешто - рекла је Цвијановићева новинарима након састанка.

Она је поручила да је почаствована што је са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком имала прилику да учествује у Београду на заједничком ручку са руским предсједником Владимиром Путином.

Цвијановићева је изразила захвалност и предсједнику Србије Александру Вучићу што је то уприличио, као и састанак са Путином у Палати Србија, а на којем су она и Додик разговарали са руским предсједником о бројним темама и упознали га о политичкој ситуацији, како је то био случај и у претходним сусретима.

Она је нагласила да су са Путином разговарали о наставку сарадње на економском плану, о могућности за појачано улагање Русије када је ријеч о Српској, те о унапређењу односа Српске и Русије у свим областима - култури, економији, привреди.

Према њеним ријечима, Српска је заинтересована и за унапређење односа у области инфраструктуре, а посебно у области образовања и здравства, гдје су већ започеле одређене активности.

- Мислим да је важно да се приближавамо и боље разумијемо. Увијек постоји захвалност када је у питању Република Српска за добро разумијевање околности у којима ми функционишемо и за пословично добру одбрану дејтонских позиција не само Републике Српске него цијеле БиХ - закључила је Цвијановићева.