latinica  ћирилица
15/12/2018 |  17:04 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Влада Српске о условима за откуп потраживања фабрике Бирач

Влада Републике Српске је, водећи рачуна о значају и развоју производње коју остварује "Бирач" из Зворника и о 1.500 запослених радника, затражила од потенцијалних купаца да до 31. децембра јасно дефинишу инструменте обезбјеђења и гаранције да ће своје обавезе извршити у тачно одређеним роковима и условима.

Влада Српске је у претходном периоду добила понуде од четири компаније заинтересоване за откуп потраживања Републике Српске и осталих јавних институција у стечајном поступку привредног друштва "Бирач" у стечају, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу послије данашње посебне сједнице на којој су разматрани одговори потенцијалних купаца потраживања привредног друштва "Бирач" у стечају.

У саопштењу се наводи да су понуде стигле од компанија Батагон интернешнел АГ, ЗУГ Швајцарска, Метал инвестментс лимитед Лондон, "МГ Минд" Мркоњић Град и "Павгорд" Фоча, те да је компанија "Метал инвестментс лимитед" повукла своју понуду након што је Влада послије јучерашње сједнице доставила закључке.

Влада Републике Српске на јучерашњој редовној сједници разматрала је Информацију о понудама за пренос потраживања Републике Српске и осталих јавних институција у стечајном поступку привредног друштва "Бирач" у стечају.

Влада је закључком, који је донесен јуче на сједници, затражила да се будући прималац потраживања обавеже на забрану отуђења потраживања Републике Српске и осталих јавних институција у износу утврђеном уносом у табелу, у свему са наведеном висином потраживања и обимом права, у периоду од 10 година од дана закључења уговора о преносу потраживања.

Затражено је и да се будући прималац потраживања обавеже на инвестирање у износу од минимално 50 милиона евра у технолошки развој фабрике у период до пет година од дана закључења уговора о преносу потраживања, као и на поштовање постојећег уговорног односа и забрану пријевременог раскидања уговора о испоруци руде закљученог између Компаније "Боксит" из Милића и привредног друштва "Алумина" из Зворника као 100 одсто зависног друштва стечајног дужника "Бирач" у стечају.

Влада је закључком затражила и да се будући прималац потраживања обавеже да ће задржати постојећи број запослених радника са тенденцијом повећања броја запослених реализацијом нових инвестиција у период од пет година од дана закључења уговора о преносу потраживања.

Влада Републике Српске очекује од јавних институција које имају призната и утврђена потраживања у стечајном поступку над имовином стечајног дужника "Бирач" да одмах по доношењу одлуке Владе о избору најповољније понуде, приступе потписивању Уговора о преносу потраживања у име својих институција.

Уговор о преносу потраживања наведене институције дужне су закључити у року од 30 дана од дана доношења одлуке Владе Републике Српске о избору најповољније понуде.

Нацрт уговора о преносу потраживања биће достављен на мишљење Правобранилаштву Републике Српске, а коначан текст уговора о преносу потраживања биће нотарски овјерен.

Влада Републике Српске од будућег примаоца потраживања очекује да у року од 30 дана од дана потписивања уговора о преносу потраживања ријеши проблем "Енерголиније" у стечају Зворник на начин да Инвестиционо-развојној банци Републике Српске у цјелости измири евидентирана потраживања банке према стечајном дужнику "Енерголинија" Зворник.

Влада сматра неопходним да будући прималац потраживања ургентно ријеши све отворене поступке евидентиране код стечајног управника и поступајућег суда, као и оне настале у поступцима пред редовним судовима у вези стечајног дужника "Бирач".

У саопштењу се истиче да Влада очекује од будућег примаоца потраживања да улаже у Олимпијски центар "Јахорина" како би путем реконструкције обезбједио довођење реномираног хотелског ланца и подизање стандарада хотела на највиши ниво међународно признатог стандарда.

Влада Републике Српске од будућег примаоца потраживања очекује да инвестира у банкарски сектор Републике Српске.

Влада Српске обавезује будућег примаоца потраживања да у року од једне године од дана закључења уговора о преносу потраживања понуди технолошки и финансијски основ за рјешење проблема "црвеног муља" у Фабрици глинице "Бирач" у стечају, као и да га ријеши у складу са пројектном динамиком.

Влада Републике Српске, како се даље наводи, очекује од будућег примаоца потраживања да Републици Српској, тачније надлежном јавном предузећу, одобри кориштење кредитних средстава за изградњу брзе цесте Зворник-Милићи-Власеница-Хан Пијесак-Соколац-Источно Сарајево у износу од 100 милиона евра.

"Влада Републике Српске донијеће посебну одлуку у вези исказане понуде", наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске сматра да је неиспуњавање било које од обавеза будућег примаоца потраживања из овог закључка ставља ван снаге овај закључак, а средства уложена од стране будућег примаоца потраживања до тада, Влада Републике Српске неће бити у обавези да врати.

У саопштењу се додаје да Влада очекује да ће поступајући суд у стечајном поступку над имовином стечајног дужника "Бирач" из Зворника окончати стечајни поступак до краја марта 2019. године, у складу са Законом о стечају.

Правобранилаштво Републике Српске је мишљења да су достављене понуде у складу са важећим материјално-правним прописима и да се може извршити продаја потраживања Републике Српске, цијенећи понуде у цјелости, напомињу се у саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу.