latinica  ћирилица
14/11/2018 |  18:14 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Пораст извоза у привреди Српске

У прошлој години извоз у Српској растао је за 15 одсто, а у БиХ за 12. Више од половине укупног профита, оствареног извозом, обезбиједи 100 највећих извозника. Упркос проблемима, и у овој години очекују раст.

Међу 70 великих извозника, који су на округлом столу говорили о проблемима са којима се сусрећу, био је и Илија Мирковић. Дио је управе предузећа које је окренуто извозу, јер у БиХ немају тржиште.

Највише сарађују са Њемачком, а уз проблем стицања и одржавања повјерења на страном тржишту, све већи је и онај у вези с одласком радне снаге.

"Ми покушавамо на све могуће начине да то амортизујемо, међутим, све је теже и један од начина јесте да и ми одемо на запад, да један број људи имамо тамо, тако да, биће све теже", каже члан Управе Термоелектро Брчко Илија Мирковић.

Проблем извозника проблем је и финансијског сектора. Зато су банке све више посвећене аранжманима са овим дијелом пословне заједнице.

"Приступ нашим клијентима смо повећали потписивањем уговора са ЕБРД-ом који као велика банкарска, односно финансијска групација европског и свјетског нивоа, омогућава свим нашим клијентима верификацију њихових гаранција или послова које уговарају са својим ино купцима", рекао је директор сектора за пословање с великим клијентима Адико Банке Дејан Вукличевић.

О важности највећих извозника за привреду БиХ најбоље говори податак да они који чине листу "100 највећих у БиХ" остваре половину прихода од укупно остварених извозом.

"То значи, ако је у 2017. извоз био 11,5 милијарди марака, фирме које су рангиране у 100 највећих оствариле су 6,5 милијарди конвертибилних марака", истакла је директорка пројекта "100 највећих у БиХ" Алена Ахметспахић Фочо.

Округли сто о финансирању извоза окупио је највеће извознике, а организован је сарадњом пројекта "100 највећих у БиХ", Пословних новина, Спољно-трговинске коморе БиХ и Адико банке.