latinica  ћирилица
21/10/2018 |  11:22 ⇒ 11:23 | Аутор: СРНА

Косачев: Једнострано повлачење САД пријетња миру

Предсједник Комитета за међународна питања Горњег дома руског парламента Константин Косачев упозорио је да би повлачење САД из Споразума о елиминацији ракета средњег и малог домета /ИНФ/ могло изазвати рат и истакао да би тим поводом требало одржати сједницу Савјета безбједности УН.
Константин Косачев (фото: mc.rs) -
Константин Косачев (фото: mc.rs)

Косачев је оцијенио да је најава америчког предсједника Доналда Трампа о повлачењу из Споразума наставак уцјене.

- Подсјећам да члан 15 ИНФ-а предвиђа једнострано повлачење само уз посебне околности, уз потврду у року од шест мјесеци. До сада нису покренути званични поступци за то и то даје основ да се Трампова изјава сматра наставком уцјене, а не испуњењем законске регулативе - нагласио је Косачев.

Он сматра да четири нуклеарне силе, без Америке, треба да одрже консултације, као и да треба да засједа Конференција о разоружању у Женеви и Савјет безбједности.

- Ситуација је критична и пријетње миру добијају одређени облик - каже Косачев.

Он истиче да западни савезници САД треба да изаберу да ли ће се опредијелити за исти пут као и Вашингтон, што би могло довести до новог рата или ће стати на страну здравог разума на основу инстинкта самоодржања.

- Тешко да би било ко преживио нуклеарни сукоб који је близу након једностраног повлачења САД из ИНФ - додаје Косачев.

Споразумом ИНФ о којем су преговарали тадашњи амерички предсједник Роналд Реган и совјетски лидер Михаил Горбачов, а ратификовао га Сенат 1988. године, укинути су пројектили кратког и средњег домета са нуклеарним и другим бојевим главама.

- Русија, на жалост, није поштовала споразум, па ћемо га поништити и ми ћемо се повући - рекао је Трамп на предизборном митингу у Невади.

Вашингтон сматра да Москва развија систем за лансирање ракета што није у складу споразума ИНФ. Нови систем омогућио би Москви да покрене нуклеарни напад на Европу.

Русија је негирала да крши споразум ИНФ.