latinica  ћирилица
21/10/2018 |  08:21 ⇒ 13:19 | Аутор: Агенције

Бихаћ- Грађани и данас протестују због мигрантске кризе

Грађани Бихаћа изашли су и данас да изразе свој протест због мигрантске кризе која се не смирује у Унско-санском кантону.
Протести у Бихаћу - Фото: klix.ba
Протести у БихаћуФото: klix.ba

Бишћани су и на данашњем протесту изразили своје неслагање због нерјешавања проблематике са мигрантима која у посљедње вријеме ескалира.

Грађани су своје неслагање исказали и у насељу Борићи, гдје је Ђачки дом у којем су смјештени мигранти. Наиме, у овом насељу почело је уклањање стабала борова да би се припремио терен на којем би били постављени нови контејнери за мигранте, чему се Бишћани противе.

Због јаке кише, грађани су се затим разишли, а нове протесте су најавили за сутра у 18 часова. Протести су прошли без било каквих инцидената, али уз значајно присуство полицијских агенција.

За федералне медије Бишћанин Исо Мујановић је изјавио да је проблем с мигрантима изрежиран у Сарајеву и да би, ако се ускоро не ријеши, могло доћи до великих проблема у Крајини. Истиче да су за овакво стање криви директор ФУП-а Драган Лукач и министар безбједности БиХ Драган Мектић, јер су, тврди, узели новац за збрињавање миграната, а онда их послали у Бихаћ.

Иницијатори протеста упозорили су да су у посљедње вријеме забиљежени све чешћи напади миграната на грађане овог града, да има крађа и других различитих инцидената, а да неки родитељи чак размишљају да престану слати своју дјецу у школу због њихове безбједности.

Они су истакли да полиција Унско-санског кантона чини све што је у њеној моћи да заштити грађане Бихаћа и овог кантона, али да су њихови капацитети ограничени.

- Ми не радимо ниједан поступак против миграната, већ само желимо да се они измјесте на простор ван града Бихаћа и да им се омогуће хумани услови и ми ћемо бити сретни због тога. Ми не желимо борбу са мигрантима, већ само да одбранимо своје достојанство - поручили су организатори скупа.

Грађани Бихаћа траже да локација на којој ће мигранти убудуће боравити буде што прије одређена.

Протести ће бити настављени сутра на Градском тргу у 18.00 часова, а након тога грађани ће се упутити према објекту некадашње фирме Бира, који је Међународна организација за миграције одредила као потенцијалну будућу локацију за мигранте.

Осим тога, грађани и даље траже ванредну сједницу Владе Унско-санског кантона, Градског вијећа и правовремену реакцију власти, као и договор о локацији мигрантског кампа ван града и њихово што раније измјештање из урбаних зона.

Неколико хиљада Бишћана синоћ је на градском тргу тражило измјештање илегалних миграната из Бихаћа и спречавање прилива нових миграната у тај кантон. Након протеста, они су блокирали аутобуску станицу и магистрални пут, те поручили да желе да мигранти буду смјештени изван града и да буду под контролом.

Синоћњи протести протекли су без проблема, јер је полиција упозорила возаче аутобуса да не иду на станицу, а мигранти су раније излазили из аутобуса и стизали околним рутама.