latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Коцијас: Дао сам оставку, али сам срећан

Бивши грчки министар спољних послова Никос Коцијас изјавио је да је, иако је поднио оставку, срећан што је постизањем Преспанског споразума са Македонијом учињен значајан корак.
Никос Коцијас (Фото: kathimerini.gr) -
Никос Коцијас (Фото: kathimerini.gr)

Коцијас је то, како преноси грчка агенција АНА, рекао приликом примопредаје дужности премијеру Алексису Ципрасу, који је од данас и шеф грчке дипломатије.

- Захвалан сам премијеру на части и повјерењу које ми је указао повјеривши ми спољну политику. Направили смо корак напријед када се ради о спору са Бившом Југословенском Републиком Македонијом. Хвала Зорану Заеву и посланицима - рекао је Коцијас.

Поводом одласка Коцијаса, огласио се Јоргос Кумуцакос из највеће опозиционе странке Нове демократије, који је рекао да ће Коцијас остати запамћен по Преспанском споразуму који је штетан за државу.

Према његовим ријечима, својим одласком Коцијас је оставио у насљеђе неријешене проблеме, лоше руковођење спољним пословима и лоше руковођење Министарством спољних послова.

- Коначни резултат Коцијасовог мандата ући ће у историју и умове Грка за доношење штетног по нацију Преспанског споразума и уступање македонске националности и језика Скопљу - рекао је Кумуцакос.