latinica  ћирилица
19/10/2018 |  14:05 ⇒ 17:44 | Аутор: СРНА

Бањалуку за осам мјесеци посјетило скоро 55.000 туриста

У Бањалуци је за осам мјесеци ове године регистровано 54.549 долазака и 83.767 ноћења, што је више за четири, односно три одсто у односу на исти период прошле године, речено је за Срну у Туристичкој организацији града.
Туристичка организација Бањалука - Фото: илустрација
Туристичка организација БањалукаФото: илустрација

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Младен Шукало истакао је да се наставља укупан тренд раста туристичких долазака и ноћења.

Шукало наводи да, према званичној статистици, Бањалука располаже са 1.900 лежајева, а претпоставља се да има око од 1.000 кревета који нису регистровани, а издају се на дан.

- Бањалука је оријентисана на регионално тржиште, на првом мјесту су туристи из Србије, затим слиједе Словенија, Хрватска, а онда и све ближе европске земље као што су Италија, Аустрија, Њемачка .... - рекао је Шукало.

Он је нагласио да се са првим летовима компаније Рајанер, који су планирани крајем октобра, очекује да ће Бањалука изаћи из регионалних оквира и да ће порасти удио гостију из даљих европских и свјетских земаља.

- Дужи низ година Бањалука има већи број страних од домаћих туриста, негдје око 56 одсто страних, а остатак су домаћи туристи. То је оквирно, јер још није рађена анализа за 2018. годину када је ријеч о том односу - каже Шукало.

Он је рекао да се туристичка понуда Бањалуке обогаћује, те се организују посјете одређеним локацијама и излетиштима, манастирима и слаповима на Крупи на Врбасу, најпознатијем бањалучком излетишту Бањ брдо, етно-селу Љубачке долине, манастиру Гомионица, а ту је и рафтинг, бициклизам, пјешачење.

Шукало је истакао да Туристичка организација нуди и неке дестинације ван Бањалуке, као што су Национални парк "Козара", извори Пливе, Јањске отоке, Рекреативни центар "Пецка" и Слатина.