latinica  ћирилица
18/10/2018 |  19:08 ⇒ 19/10/2018 | 09:26 | Аутор: РТРС

Бојкот хрватских министара - поново није одржана сједница Савјета министара

Сједница Савјета министара поново није одржана, а кризу бх. власти више нико и не крије. Хрватски министри поново нису дошли на заказану сједницу, а поједини хрватски медији као разлог недоласка министара наводе њихово додатно размимоилажење са предсједавајућим Денисом Звиздићем и бошњачким министрима.

Што кроз тајна, а што кроз врата доступна медијима одазвали су се на позив Звиздићеви министри. Ипак, унапријед се знало, хрватски министри на сједницу неће доћи. Недуго затим, празна сала. Једино је поред окупљених новинарских екипа прошао министар Мектић, али овога пута неспреман да стане за говорницу.

Саопштење прикрива стварне разлоге. Прошле седмице су тврдили да није ни заказана, мада је на званичном сајту данима стајао позив са дневним редом. Данас, наводно сједницу пролонгирају.

"Пролонгирано је одржавање 156. сједнице Савјета министара БиХ, јер сједници нису присуствовали министри хрватске националности, који су раније најавили одсуство, те министар иностраних послова БиХ", наводи се у саопштењу Савјета министара.

А да би аргументовали да хрватски министри не бојкотуују рад Савјета министара наводе да је прије два дана одржана телефонска сједница. Но, из извора блиских ХДЗ-у сазнајемо да је једини разлог омогућавање одласка бх. делегације у Брисел, на раније договорени састанак о трговини и царинама са званичницима ЕУ.

Очигледно је, дакле, хрватски министри показују шта мисле о избору Жељка Комшића, као и о игнорантском односу Звиздића и његових министара према Беванди и његовим захтјевима, а хрватски медији пишу, навео је 11 ствари у којима су хрватски представници оштећени и између осталог захтијевао да се хрватски званичници поново именују на функције на којима су и били.

"Очекујем даљу компликацију односа. Такве се ствари позиционирају и за мање ствари него што је случај Сејде Бајрамовића, Жељка Комшића, и ја мислим да је апсолутно исправан став хрватских министара да се не може на овај начин газити политичка воља једног народа", рекао је телефоном новинар Вечерњег листа Зоран Крешић.

Заједничке институције БиХ потврђују своје аномалије, оцјена је Сташе Кошарца из СНСД-а. Додаје да се ситуација усложњава, али на срећу, без негативних посљедица по Републику Српску.

"Рекао бих, једна врста политичког опреза код представника хрватског нардода која је присутна потпуно оправдано, јер је потпуно јасно да Бошњаци желе да буду кроз изборни процес доминантни, да мајоризују Хрвате и бирају неке који би били у функцији бошњачке политике", каже Кошарац.

Актуелни Савјет министара БиХ, подсјећа Кошарац, никада није ни имао подршку институција Републике Српске, као и да је од примарног значаја то што ће Српска остати стабилна и након конституисања нове власти.