latinica  ћирилица
18/10/2018 |  15:25 | Аутор: СРНА

Башић: Апел надлежним институцијама да измјесте мигранте

Предсједавајући Општинског вијећа Велике Кладуше Фикрет Башић апеловао је на све надлежне институције, а нарочито Министарство безбједности БиХ, да хитно измјести мигранте са подручја ове локалне заједнице која више нема ни људског ни финансијског капацитета да се сама носи са овим озбиљним проблемом.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Башић је у изјави Срни подсјетио да су први мигранти који су дошли почетком године на подручје Велике Кладуше самовољно заузели градски парк у којем су разапели велики број шатора, уништавајући тако зеленило, просијачећи, вршећи нужду и ширећи нехигијену.

Он је навео да су из тих разлога грађани Велике Кладуше били изложени опасности од обољења од разних заразних болести, због чега су мигранти привремено премјештени на ливаду у шаторско насеље од најлона у мјесту Трнови.

Башић је напоменуо да је ливада на коју су привремено премјештени мигранти склона плављењу, као и да ће доласком зиме и хладнијег времена, мигранти у потрази за склоништем неовлаштено улазити у приватне објекте грађана.

Он је навео да је због опасности од сукоба између миграната и локалног становништва, Општинско вијеће још у марту разматрало и Информацију о стању миграната на подручју Велике Кладуше.

Башић је подсјетио да је тада донесен закључак којим се од надлежних институција тражи да одговоре на проблем миграната на подручју Велике Кладуше, али да мјесецима није било никаквог одговора.

"Вијеће је у јуну одржало тематску сједницу по питању мигрантске кризе на подручју општине Велика Кладуша и такође донијело неколико битних закључака, од којих је најважнији онај да се од Министарства безбједности БиХ тражи хитно измјештање миграната са подручја ове општине уз равномјерну расподјелу миграната на остале општине у БиХ", нагласио је Башић.

Он је појаснио да, након тематске сједнице, надлежне институције не само да су занемариле закључке Општинског вијећа, него нису ништа предузеле у погледу даљег доласка миграната на подручје Велике Кладуше и Унско-санског кантона уопште.

"Због тога сваки дан на подручје наше општине пристиже велики број нових миграната. Самим тим се и број провала и сукоба повећава, те је безбједност по живот и имовину наших грађана мања, што локална полиција, због недостатка људства, сваким даном теже контролише. Због тога је и страх наших грађана сваким даном већи када је у питању безбједност њих и њихових породица", упозорио је Башић.

Осим апела надлежним институцијама, да у складу са закључцима Општинског вијећа Велике Кладуше хитно измјести мигранте са подручја ове локалне заједнице, Башић је позвао и да буду предузете све потребне радње како би био спријечен даљи илегални улазак миграната у БиХ.

"Апелујем на МУП Унско-санског кантона да заједно са Полицијском станицом Велика Кладуша предузму све потребне радње ради појачане контроле и безбједности грађана на подручју ове општине, како би биле спријечене даље провале и илегални уласци миграната у приватне објекте наших грађана", рекао је Башић.