latinica  ћирилица
18/10/2018 |  13:39 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Македонија отвара преговоре о прикључењу Алијанси

Македонија данас у Бриселу званично започиње преговоре о прикључењу НАТО, који ће се одвијати у троуглу Брисел - Скопље - Атина, иако у Собрању нису усвојене уставне промјене о промјени имена Македоније у Република Сјеверна Македонија, што је један од услова за чланство.
Сјеверна Македонија и НАТО (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Сјеверна Македонија и НАТО (фото: илустрација)Фото: РТРС

У македонском Собрању данас је пауза након три дана расправе о уставним промјенама, а посланици и власти и опозиције задржали су потпуно супротстављене ставове. Расправа ће бити настављена сутра, када се очекује и гласање.

Ова једнодневна пауза у раду парламента је у македонским медијима протумачена као вријеме узето за посљедњи покушај да власт и опозиција ипак дођу до неког договора који би обезбиједио неопходну двотрећинску већину од укупно 120 посланика, преноси Тањуг.

Након што су из најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ најавили да напуштају расправу, изгледи да се обезбиједи 81 посланички глас чини се као "немогућа мисија", преноси Тањуг.

Да је опозиција остала чврсто при ставу да је за њих споразум са Грчком неприхватљив јасно је и из одговора који је лидер ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски упутио јуче америчком званичнику Весу Мичелу.

Мицкоски је, наиме, Мичелу поручио да је за ВМРО-ДПМНЕ неприхватљив његов захтев да подрже Преспански споразум. Мичелу је поручио и да за пропаст Преспанског споразума није одговорна опозиција, већ влада Зорана Заева.

Овакав потез највеће опозиционе странке у Македонији услиједио је свега дан након што је званичник Стејт департмента Вес Мичел позвао лидера ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицковског да подржи уставне промјене зарад евроатлантских интеграција.

Македонски премијер Зоран Заев раније је најавио да ће, уколико парламент не подржи споразум са Грчком, расписати ванредне парламентарне изборе.

Истовремено, у Атини се пажљиво анализира јучерашња оставка министра спољних послова Грчке Никоса Коцијаса, који је био главни преговарач те земље у припреми Преспанског споразума о промјени имена Македоније у Република Сјеверна Македонија, а потом и његов потписник.

Грчки премијер Алексис Ципрас је, међутим, јуче поручио да званична Атина неће допустити да бивша југословенска република Македонија буде чланица иједне међународне организације под имном "Република Македонија".

Ципрас је то рекао новинарима у Атини након што је прихватио оставку Коцијаса.