latinica  ћирилица
17/10/2018 |  19:01 | Аутор: СРНА

Линта: Срамна и понижавајућа пресуда антисрпског Суда БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је срамном и понижавајућом пресуду Апелационог вијећа Суда БиХ којом су четворица припадника такозване Армије БиХ осуђена на свега 33 године затвора за, како је истакао, стравичан злочина над српским цивилима у селу Кукавице код Рогатице 27. августа 1992. године.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је истакао да су остали припадници такозване Армије БиХ, који су учествовали у овом злочину, и даље на слободи.

"Наведена пресуда је један у низу доказа да је Суд БиХ антисрпски и политички мотивисан. Циљ суда није да српске жртве остваре правду и да кривци за ратне злочине над Србима буду адекватно кажњени, већ да се оправда лажна и бесмислена теза о Србима као агресорима и злочицнима и Бошњацима као ослободиоцима и жртвама", навео је Линта у писаној изјави за медије.

Он је подсјетио да су припадници такозване Армије БиХ 27. августа 1992. године напали колону српских цивила у којој је било око 1.000 стараца, жена и дјеце на тракторима и путничким возилима која се кретала из Горажда према Рогатици.

Линта је истакао да је напад био добро припремљен, а циљ је био да се уништи у што већој мјери српско становништво из Горажда.

"Лешеви убијених Срба лежали су на цести скоро 40 дана на љетном сунцу што најбоље говори о карактеру такозване Армије БиХ и међународних организација које су свакодневно користиле овај пут", закључио је Линта.

Он је подсјетио да је група Срба из Горажда, уз велики ризик, дошла до мјеста злочина и покупила полураспаднута тијела.

Апелационо вијеће Суда БиХ прогласило је данас кривим и осудило на укупно 33 године затвора припаднике такозване Армије БиХ Мухамеда и Тарика Шишића, те Азиза Шушу и Емира Драковца због напада на колону српских цивила у селу Кукавице код Рогатице 27. августа 1992. године, када је убијен најмање 21 Србин, а рањено 39.