latinica  ћирилица
17/10/2018 |  18:57 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Почела нова ера у Канади: Тржиште марихуаном биће вриједно десетине милијарди долара

Остају отворена питања у вези са утицајем марихуане на здравље, закон и јавну безбједност. Постоји и забринутост у вези са спремношћу полиције да спријечи вожњу под утицајем канабиса.
Канада легализовала маријуану - Фото: getty
Канада легализовала маријуануФото: getty

Канадска влада спремна је да опрости свима који посједују 30 грама канабиса или мање након што је та земља, послије Уругваја, постала друга на свијету која је легализовала посједовање и конзумацију канабиса у рекреативне сврхе.

Први легални канабис купљен је у сриједу у поноћ на источном острву Њуфаундланд, гдје су стотине људи чекале у редовима испред продавница. Након поноћи Канађани су на улицама пушили марихуану и славили историјски догађај. Међутим, легализација марихуане донијела је и бројне проблеме које Канада тек треба да ријеши.

Медицинска марихуана у Канади је легална од 2001. године, а сада је 15 милиона домаћинстава примило обавјештења о новим законима и слободном тржишту канабиса.

И поред тога, и даље остају отворена питања у вези са утицајем марихуане на здравље, закон и јавну безбједност. Постоји и забринутост у вези са спремношћу полиције да спријечи вожњу под утицајем канабиса, пише Би-Би-Си.

Иан Повер из града Сент Џон први је стајао у реду од 20 сати по локалном времену, како би могао да "уђе у историју".

- Мој сан је био да будем прва особа која је купила први законски грам канабиса у Канади. Ево ме коначно овдје, пишем историју - рекао је он.

Покрајине и општине у Канади мјесецима се припремају за крај прохибиције. На њима је да утврде гдје ће се канабис куповати и конзумирати.

Ово је довело до пакета мање или више рестриктивних закона широм земље.

КОЛИКО ЈЕ КАНАДА СПРЕМНА ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ МАРИХУАНЕ?

На нека кључна питања у вези са тиме како ће се легализација канабиса одвијати у Канади још увијек нема одговора.

Бројни аналитичари предвиђају недостатак рекреативне марихуане у првој години легализације, а да ће производња бити повећана како би се задовољила потражња. И само тржиште је још увијек у повоју.

Најнасељенија покрајина у Канади, Онтарио, почеће са отварањем малопродајних објеката на прољеће, мада ће становници моћи да наруче канабис онлајн.

Британска Колумбија, једна од покрајина са највишом стопом употребе канабиса, отворила је само једну продавницу за легалну куповину.

Док малопродајни објекти не постану широко распрострањени, неки од нелиценцираних продаваца канабиса, који су процвјетали након првог предлагања закона, могу и даље да раде. Није јасно да ли ће полиција одмах кренути на њих или ће им прогледати кроз прсте.

Легализација марихуане је већ мјесецима у Канади неизбјежна тема, а Канађани ће сада сазнати колико ће нови оквир промијенити земљу. Цијели свијет ће посматрати шта се дешава у земљи након историјске промјене.

Мјере успјеха - да ли ће легализација бити побједа премијера Џастина Трудоа прије савезних избора у 2019. години - зависиће од тога да ли ће ограничити приступ лијеку младима, који су међу најтежим корисницима у земљи и да ли ће уништити нелегално тржиште за дрогу.

Ако ови резултати буду позитивни, друге земље би могле да слиједе њен примјер.

Очекује се да ће широм Канаде, земље с 37 милиона становника, бити најмање 111 продавница марихуана, а да ће трговина марихуаном донијети неколико десетина милијарди долара

ЗАШТО СЕ КАНАДА ОДЛУЧИЛА НА ОВАЈ КОРАК?

Легализација је испуњавање обећања из кампање 2015. од стране премијере Џастина Трудоа, вође владајуће Либералне партије.

Премијер је тврдио да су канадски, скоро вијек стари закони који ограничавају употребу дроге, неефикасни, с обзиром да су Канађани и даље међу најтежим корисницима у свијету.

Према његовим ријечима, нов закон направљен је тако да дрогу држи даље од руку малољетника а профит даље од руку криминалаца.

Савезна влада такође је предвидјела да ће повећати 400 милиона долара годишње у пореским приходина од продаје канабиса.

ПРАВИЛА У ВЕЗИ СА КУПОВИНОМ КАНАБИСА У КАНАДИ

Одрасли ће у Канади моћи да купе уље, сјеме, биљку и сушени канабис од лиценцираних произвођача и трговаца и да посједују до 30 грама сушеног канабиса у јавности.

Јестиви или храна са канабисом неће одмах бити доступна за куповину, већ ће се она наћи у продаји у року од годину дана од ступања закона на снагу.

Ово одлагање треба да омогући влади да одреди прописе специфичне за те производе.

Закон сматра незаконитим посједовање више од 30 грама у јавности, узгајање више од четири биљака по домаћинству као и куповину од нелиценцираних продаваца.

Казне за кршење закона биће велике, а онај ко буде ухваћен у продаји дроге малољетнику може да добије до 14 година затвора.

НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМИ

Канада је донијела нове прекршаје за вожњу под дејством марихуане, али се сумња у поузданост технологије снимања.

Нека истраживања показала су да око половине корисника канабиса не вјерује да узимање марихуане утиче на њихову вожњу.

Владини званичници у уторак су рекли како размишљају о брзом поступку који би људима који су осуђени за посједовање марихуане дозволили да се пријаве за помиловање. Тренутно око 500.000 Канађана има кривични досије због посједовања марихуане.

Промјена у националној политици према дроги такође је створила проблеме са САД, гдје је дрога и даље федерално контролисана супстанца.

Тако ће на примјер цариници на граници моћи да питају Канађане да ли пуше канабис и да им не дозволе улазак у земљу ако вјерују да ће то радити и у САД.

Канада је због тога поставила обавештења на свим аеродромима и граничним прелазима како би упозорила путнике да је прелазак међународне границе са марихуаном и даље нелегалан.

ЗЕМЉЕ КОЈЕ СУ ЛЕГАЛИЗОВАЛЕ УПОТРЕБУ КАНАБИСА

Уругвај је постао прва земља на свијету која је легализовала продају канабиса у рекреативне сврхе 2013. године. Неколико држава САД такође је гласало да се оконча прохибиција.

Медицинска марихуана такође је легализовала у неким европским земљама, међу којима су Португалија и Холандија.

Највиши суд у Јужној Африци легализовао је употребу канабиса за одрасле особе на приватним мјестима у септембру, али је продаја дроге и даље криминал.

Након Лесота, Зимбабве је постао друга земља у Африци која је легализовала употребу марихуане у медицинске сврхе.

Осам америчких држава - Колорадо, Вашингтон, Орегон, Аљаска, Мејн, Масачусетс, Невада и Калифорнија - легализовале су медицинску и рекреативну марихуану.

Извор: Telegraf.rs