latinica  ћирилица
17/10/2018 |  17:50 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Намјера појединих политичара опозиционог блока неће утицати на конституисање НСРС

Намјера појединих политичара опозиционог блока да одбију мандате посланика неће онемогућити конституисање нових сазива Народне скупштине Републике Српске и Парламентарне скупштине БиХ.

Централна изборна комисија саопштила је да постоји прецизно прописан начин попуњавања посланичких клупа и у оваквим ситуацијама. У побједничком блоку понављаују да иза одлуке опозиционара да одбију мандате, стоје центри заинтересовани да изазову нестабилност у Републици Српској.

Централна изборна комисија ће након потврђивања изборних резултата, мандат понудити свима који су га бројем гласова заслужили. Одбијањем да прихвате мандате, поједини политичари не могу блокирати конституисање скупштина Републике Српске и БиХ, нити њихов рад.

"Свако ко је освојио мандат, може га прихватити или одбити. Уколико неко одбије мандат, он ће бити понуђен сљедећем квалификованом кандидату са те листе и тако редом", рекла је портпаролка Централне изборне комисије БиХ Максида Пирић.

Бранислав Бореновић, који је рекао да ће одбити мандат посланика у Парламенту БиХ и Крсто Јандрић који не жели у посланичку клупу у Народној скупштини Републике Српске, недоступни су за коментар ове изјаве представника ЦИК-а. Ускратили су нас и за одговор колико је извјесно да ће, умјестио њих, у скупштинске клупе ући страначке колеге за које резултати избора нису спорни.

Остаје нејасно хоће ли Бореновић, Јандрић и њихови истомишљеници одбити мандат, или га формално прихватити, примати плату, а не долазити на сједнице. 

"Само ћу нешто оставити на столици, само папир на којем ће бити нешто написано и на чему ћу инсистирати да стоји четири године. Само ћу то оставити и изаћи из Скупштине за сва времена", поручио је Бореновић.

Да опозиција по сваку цијену покушава скренути пажњу на себе, према раније планираном сценарију изазивања нестабилности у Републици Српској, тврди побједник у трци за српског члана Предсједништва БиХ Милорад Додик. 

"ОЕБС је рекао да су ти избори били фер и поштени. Има неважећих листића, али ништа мање или више него на претходним изборима. Од тога се сад прави фама. Милорад Додик, Влада Републике Српске, Парламент не проводе изборе, изборе проводи ЦИК БиХ", нагласио је Додик.

Предсједник Социјалиста Петар Ђокић увјерен је да дијелу опозиције инострани ментори не дозвољавају да признају изборне резултате. Каже да опозиција тако показује и однос према странцима, али и да се не либи начинити штету Републици Српској.

"Ми смо прошли пут имали да је Жељка Цвијановић на изборима изгубила мањом разликом и послије два дана пружила руку побједнику и честитала побједу и наставили смо да радимо. Зашто то опозиција не учини сада?", упитао је Ђокић.

Социолог Драго Вуковић лошим оцјењује то што поједини политичари не желе у скупштиске клупе, иако су грађани гласали да их представљају у највишим законодавним тијелима. Нико од њих, наглашава Вуковић, није добио мандат да бојкотује рад скупштина.

"Моје лично мишљење је да ће они врло брзо попустити у тим својим ставовима и да су ово неки, ја их тако зовем, погрешни потези и беспотребни трзаји. Ја мислим да то представља компромитацију политичара", каже социолог Драго Вуковић.

Поједини посланици Савеза за побједу изјавили су на Тргу Крајине, пред присталицама Групе "Правда за Давида" да у скупштинске клупе неће улазити док не буде ријешен овај случај и док не буду провјерене све сумње на, како су рекли, велику изборну крађу.