latinica  ћирилица
17/10/2018 |  17:36 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске - пацијентима омогућена најквалитетнија здравствена заштита

Универзитетски клинички центар Српске највећа је здравствена установа у Републици. Од недавно, све клинике под једним су кровом, а пацијентима је тако омогућена најквалитетнија здравствена заштита. Отварањем и Сјеверног крила, завршен је пројекат обнове и изградње УКЦ-а, вриједан 84 милиона евра.

Стара хирургија у Бањалуци била је неусловна. Собу је неријетко дијелило и до 10 пацијената, а услови за рад били су тешки. Вукан Џомбић увјерио се у то, јер је у болничком кревету на старој локацији провео неколико дана. 

"О ономе не треба причати, зграде су дотрајале, и то је страшно. Ово је стање као у Немачкој, јер сам био тамо. Не може ми рећи да је разлика овдје и тамо, ово је скоро стигло њемачки систем", рекао је Вукан Џомбић из Челинца. 

Услови су бољи и за раднике. Докторима на Клиници за васкуларну хирургију посао олакшава нови простор, а очекују да ће нове сале имати и за кардиохирургију и торакалну хирургију. 

"То је довело до боље синхронизације служби, јер наш пацијент у истој згради има и интернисту и анестезиолога и додатну дијагностику, све службе и све је на једном месту и омогућава брже дијагностичке процедуре", истакао је др Владимир Кеча са Клинике за васкуларну хирургију.

На једном мјесту сада су све клинике, осим психијатријске. Централни блок је стациониран, намијењен за болничке пацијенте и вођење постопративног тока. Одвојено је то од Поликлинике, оперативног и ургентног дијела који су у Сјеверном крилу. 

На изградњу овакве здравствене установе грађани су чекали 50 година. Пројекат је завршен у предвиђеном року, без пробијања буџета, а подразумијевао је обнову и опремање око 41 хиљаду квадрата старих просторија Централног блока и рушење старе конструкције.

Обнова, изградња и опремање највеће здравствене установе у Републици Српској, вриједности око 84 милиона евра, завршена је након три и по године. За то вријеме, рад Универзитетског клиничког центра Републике Српске није прекидан. 

Недавно је у УКЦ-у свечано пуштена у рад и сала за електрофизиологију срца, чиме је и званично почела дијагностика и процедура, која се сматра круном праксе у тој области.