latinica  ћирилица
17/10/2018 |  16:22 ⇒ 18/10/2018 | 08:40 | Аутор: РТРС

Додик: Просјечна плата у Српској половином наредне године износиће 500 евра

Просјечна плата у Републици Српској већ половином наредне године износиће 500 евра, поручио је предсједник Српске Милорад Додик, гостујући у РТС-овој емисији Упитник, истичући да је то једини одговор на одлазак људи са ових простора.

Економисти поручују да износ од 500 евра просјечне плате није недостижан, али упозоравају да то мора бити засновано на здравим основама, односно, прије свега, на привредном расту.

Ново повећање плата биће резултат новог смањења опорезивања рада и плата, поручио је Додик, истакавши да ће ускоро услиједити преговори са послодавцима из јавног и приватног сектора. Губици по основу пореских прихода били би, каже, надокнађени повећањем пореза на имовину.

"Мислим да је то изводљиво. Ја вјерујем да ћемо половином шестог мјесеца већ стићи да 500 евра просјечне плате", истакао је Додик.

Свако смањење пореских оптерећења је добродошло и биће преусмјерено у повећање плата, одговарају из Уније удружења послодаваца. Већ од нове године очекују ново смањење збирне стопе пореза и доприноса за 1,4 одсто. Поручују, ипак, да на износ плата утичу и други фактори.

"Смањење опорезивања плата неће бити довољно за пројектовани раст плате у Републици Српској. У сваком случају, морамо размишљати и у правцу повећања цијене наших произовда, како на домаћем, тако и на међународном тржишту, и са друге стране, раст продуктивности је трећи начин који омогућава раст плата у Српској", рекао је секретар Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

Осим подизања цијена робе и услуга, у јавности се могло чути и заговарање подизања стопе ПДВ-а, са 17 на 19 одсто, којим би такође били надокнађени губици по основу опорезивања плата. Управо су из Уније удружења послодаваца, још прије пола године, поручили да озбиљнијег пореског растерећења плата не може бити без повећања ПДВ-а. 

"Нека рачуница да само два одсто повећање стопе ПДВ-а би смањило порезе и доприносе на 52 одсто на нето плату, а онда би то значајно омогућило повећање плата", додао је предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић.

Ако би повећање плата пратило и повећање стопе ПДВ-а, стандард грађана не би озбиљније био подигнут, упозоравају економисти. Рачуница каже да 1 одсто виша стопа ПДВ-а, значи раст животних трошкова од око 4,5 одсто, тако да би најављени раст плата од око 11 одсто истовремено пратили и виши трошкови за 9 одсто. 

"Оно у суштини, на чему ми треба да заснивамо ову некакву, да тако кажем реформу, прије свега кроз повећање плата, самим тим и заустављању одласка људи из Републике Српске, јесте повећање плата које ће сваки радник осјетити са социјалног аспекта. Не да се повећају плате са једне стране, са друге стране повећају трошкови. Самим тим, то повећање јесте номинално, али није реално", појаснио је економски аналитичар Предраг Дудуковић.

Све најаве о повећању ПДВ-а за сада су, ипак, само незваничне. Све ће бити јасније након формирања власти на БХ нивоу, јер су измјене и креирање закона из области индиректних пореза у надлежности Савјета министара, Парламента БиХ и Управног одбора Управе за индиректно опорезивање. Ако би стопа ПДВ-а остала непромијењена, најављени раст плата био би значајан корак у подизању стандарда становника и успоравању њиховог одласка, сматрају аналитичари. У супоротном, тек козметичка мјера.