latinica  ћирилица
17/10/2018 |  15:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчки министар спољних послова поднио оставку због Македоније

Шеф грчке дипломатије Никос Коцијас поднио је оставку након што је унутар владе те земље дошло до расправа о употреби имена Македоније, преноси Анадолија.
Никос Коцијас (Фото: kathimerini.gr) -
Никос Коцијас (Фото: kathimerini.gr)

Грчки премијер Алексис Ципрас прихватио је оставку министра спољних послова Никоса Коцијаса, саопштено је данас из његовог кабинета.

Премијер је захвалио Коцијасу на доприносу влади и земљи у цјелини у протекле три и по године, пренијели су грчки медији.

Додаје се да ће Ципрас преузети и ресор спољних послова, с циљем да види шта ће се догодити са Преспанским споразума о промјени имена Македоније, који је Коцијас потписао у јуну ове године, пренио је Танјуг.

„Катимерини“ је раније јавио да је Коцијас оставку поднио након јучерашње жустре расправе на сједници владе са министром одбране Паносом Каменосом због Преспанског споразума.

„Катимерини“ пише да је Коцијас био незадовољан чињеницом да га премијер Алексис Ципрас није подржао и одбранио од напада Каменоса, који је лидер мање чланице владајуће коалиције Независних Грка.

Према истим изворима, наводи грчки дневник, Каменос је оптужио Коцијаса да је манипулисао владиним фондовима и био човјек америчког финансијера и милијардера Џорџа Сороша.

Сарадници блиски Коцијасу изјавили су да су га Каменосове оптужбе „дубоко повриједиле“.