latinica  ћирилица
17/10/2018 |  15:25 | Аутор: Б92

"Американци хоће да уклоне све трагове Резолуције 1244"

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Американци очигледно имају за циљ да сконе и "посљедње трагове Резолуције 1244 Уједињених нација".
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Он је то изавио поводом писма доскорашње амбасадорке САД у УН Ники Хејли које је упутила генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу у ком тражи да се Унмик повуче са Косова и Метохије.

"Хејли је упутила писмо Гутерешу, Марко Ђурић ме је упознао са садржајем. Американци хоће да уклоне све што УН представља на КиМ јер је за њих Косово независна држава. Хоће да склоне посљедње трагове Резолуције 1244 и да се покаже да је њихова одлука била једина могућа права. Ја их молим да размишљају о интересима на Западном Балкану јер би уклањање Унмика и формирање војске Косова довело до тешке позиције у којој више не бисмо имали избора, ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу", рекао је Вучић.

Да подсјетимо, истог дана када је објавила да се повлачи с мјеста амбасадора САД у УН Ники Хејли је послала писмо генералном секретару УН у ком тражи да се УНМИК повуче с КиМ.

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да САД имају намјеру да покрену излазну стратегију за мандат Уједињених нација на Косову и Метохији.