latinica  ћирилица
17/10/2018 |  12:46 | Аутор: СРНА

"Требињка" успјешно послује, посао за 20 нових радника

У текстилном погону "Требињка" у Требињу око 80 радница већ четири и по мјесеца шије капуте за познату француску фирму "Карол", а очекују да ће до краја октобра испоручити све уговорене комаде.
Предузеће Требињка - Фото: РТРС
Предузеће ТребињкаФото: РТРС

Власник и директор "Требињке" Небојша Прековић рекао је Срни да имају довољно посла и да редовно измирују све обавезе према запосленима.

Он појашњава да су, од 80 радница, готово половина почетнице у овом послу, због чега су у заостатку у односу на искусније колеге.

"Зато тражимо још 20 радница. Тражили смо од требињског бироа да нам пошаље раднике, али их за сада нема. У овом тренутку нам није важно да ли имају искуство или не", каже Прековић.

Да би задовољили све потребе захтјевног тржишта и изборили се са конкуренцијом, Прековић каже да му је неопходно минимално 100 људи за машинама, јер француска фирма има више од 600 бутика широм те земље.

Он је додао да је просјечна плата радница између 500 КМ и 600 КМ, напомињући да би плате требало да буду и веће. Осим редовних примања, раднице у "Требињци" примају и накнаду за превоз и топли оброк.

Прековић истиче да је инострани партнер задовољан квалитетом онога што се произведе у погону "Требињке", али је проблем у томе што каскају у планираној количини коју треба да испоруче у Париз.

У погону "Требињка" очекују да почну производњу одјевних предмета за љетну сезону, али и да почну освајање нових тржишта.

Говорећи о сарадњи са градском управом, Прековић наводи да су му надлежне службе увијек помогле у складу са могућностима.

Он каже да се посљедице лоше приватизације и даље осјећају не само у Требињу, већ широм Балкана, због чега се бивше шваље тешко одлучују да се поново врате за траке некадашњег "Новотекса" у насељу Тини, у чијим просторијама ради "Требињка".

Шеф производње у погону "Требињке" Радмила Комненовић каже да посла има, да је извоз сталан и да очекују да из мјесеца у мјесец буде већи обим производње, али и нових запошљавања.

"Старији и искуснији радници раде у стоодстотном капацитету. Ови који се још уче, за сада дају око 50 одсто и настоје да њихов учинак буде што већи", рекла је Комненовићева.

Према њеним ријечима, услови рада су сасвим коректни, због чега је и радна атмосфера добра.

Погон "Требињка" почео је са радом у јуну.