latinica  ћирилица
17/10/2018 |  11:40 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Стоматолози: Здравље зуба није задовољавајуће

Посљедња истраживања стоматолога у Српској и земљама у окружењу указаују да лоше животне навике и занемаривање хигијене зуба и уста и лијечења обољења могу имати далекосежне посљедице. Она су често и наговјештај озбиљних болести - карцинома, шећерне болести и болести срца. То је и разлог због чега би се требало више радити на превенцији.

Из Стоматолошке свјетске федерације упозоравају да је мало становника који нису у опасности да оболе од неког облика болести зуба и уста. Љекари охрабрење виде у напретку третмана лијечења. Међу њима су материјали с којима се ради на очувању здравља зуба. Мање је стреса и третман је ефикаснији.

- То је нарочито битно за рад са дјецом, јер онај ко са њима ради зна да је сваки минут драгоцјен - истиче Ивана Радовић, специјалиста Клинике за дјечју и превентивну стоматологију из Београд а.

Видан је напредак код нас и у земљама у окружењу и код лијечења оштећења зуба код одраслих.

- Нови материјали су данас тренд, јер они чувају зубе - наводи Соња Апостолска, специјалиста ендодонције са Стоматолошког факултета у Скопљу.

Стоматолози у Српској истичу да здравље уста и зуба није задовољавајуће. Напредовањем болести зуба многима преостаје само вађење и израда протеза. Због тога и јесте највише посла за протетичаре. Истичу да се више мора радити на просвјећивању о значају оралне хигијене.

- Треба почети од превенције код дјеце па надаље, како би се дао већи значај поправљању зуба до школског узраста - каже Сања Гњато, доцент стоматолошке протетике на Медицинском факултету у Бањалуци.

Младен Мишељић, предсједник Коморе доктора стоматологије Републике Српске, сматра да су ординације у школама најбољи начин развијања свијести о значају здравља зуба.

Савјетује се, без обзира на узраст, барем два пута годишње обављање превентивних прегледа.