latinica  ћирилица
17/10/2018 |  09:06 | Аутор: СРНА

Караматић: Комшића изабрали исламски екстремисти

Хрватски делегат у Дому народа парламента БиХ Марио Караматић каже да су кандидата Демократског фронта Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ изабрали исламски екстремисти и дио гласача СДА, те упозорава да је то увод у незапамћену кризу у БиХ.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

"Било је само битно да Хрвати немају представника. То је пуцање у темеље БиХ. То ће довести БиХ у незапамћену кризу. За Комшића су гласали исламски екстремисти у БиХ који желе успостављање исламске државе. Има ту дио гласача СДА, али нису доминантни", изјавио је Срни Караматић, који је и члан Предсједништва Хрватског народног сабора /ХНС/.

Он истиче да су странке ХНС-а и Драган Човић добили плебисцитарну подршку Хрвата на овим изборима.

"Избор Жељка Комшића трећи пут, уколико погледате коментаре на друштвеним мрежама, чисти су гласови из мржње према Хрватима", каже Караматић.

Наводи да би донекле било разумљиво да су Бошњаци изабрали кандидата Наше странке за хрватског члана Предсједништва БиХ Боришу Фалатара, који је понудио нови приступ и политици и БиХ.

Караматић истиче да су бошњачки гласови, међутим, отишли "човјеку који за осам година у Предсједништву није урадио апсолутно ништа, а за четири у парламенту БиХ није поднио ниједну иницијативу, нити приједлог закона и чија се предизборна кампања сводила на то како не треба хрватском представнику дозволити да представља Хрвате".

Говорећи о кризи, Караматић напомиње да Комшић, као ни било који други члан Предсједништва, не може урадити ништа без Парламентарне скупштине БиХ.

"У овом случају Комшић се нема коме обратити. Он би, према Уставу, требало да се обраћа Клубу Хрвата у парламенту БиХ. Ми га нећемо примити ни да би га саслушали", тврди Караматић.

Наглашава да је криза већ наступила јер не постоји закон по којем се може попунити Дом народа у Парламенту ФБиХ, па тако ни у парламенту БиХ.

"Власт ће бити формирана на нивоу кантона и у Републици Српској. Федерација и БиХ се свакако налазе у кризи. Хрвати, након што им је ово трећи пут урађено, више немају разлог да још једном покушају спасити овакву БиХ", наглашава Караматић и додаје да ће се Хрвати бранити постојећим механизмима.