latinica  ћирилица
16/10/2018 |  18:28 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Ентузијазам народа Српске плодно тло за развој Конфуцијевог института

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо изразила је задовољство успјехом и напретком у раду Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци, те оцијенила да је ентузијазам народа у Републици Српској за Кину и кинески језик плодно тло за даљи развој овог института.
Бањалука - Чен Бо - састанак - Фото: СРНА
Бањалука - Чен Бо - састанакФото: СРНА

Бо је, након састанка са ректором Универзитета у Бањалуци Радославом Гајанином, деканом факултета политичких наука бањалучког Универзитета Здравком Злокапом и руководством Конфуцијевог института Универзитета, изразила увјерење да ће Институт имати још већи развој у будућности, те додала да ће Амбасада Кине у БиХ наставити да пружа подршку његовом раду.

Она је изразила задовољство брзим развојем Конфуцијевог института бањалучког Универзитета, који је надмашио очекивања.

"За тај развој велики значај има подршка институција Републике Српске, као и ректората бањалуког Универзитета, те залагање двије директорице Конфуцијевог института, што је довело до значајних резултата", рекла је Бо новинарима у Бањалуци.

Ректор Гајанин захвалио је амбасадору Кине у БиХ за помоћ и подршку, како за оснивање, тако и за разој и унапређење Конфуцијевог института на овом универзитету, те подршци на провођењу његових активности.

"Од његовог оснивања, у Институту је реализован велики број активности, као што је изучавање кинеског језика, организована предавања о различитим темама о кинеској култури, традицији и обичајима", навео је Гајанин.

Он је истакао да су посебан значај имале активности усмјерене на успостављању везе између универзитета у Бањалуци и Кини, те да је у ту сврху потписано и неколико споразума о сарадњи.

"Конфуцијев институт омогућио је и посјету делегацији Владе Републике Српске институцијама у Кини и Универзитету технологије и образовања у Тјен Ђину, као и посјету делегације Бањалуке представницима Тјен Ђина", рекао је Гајанин.

Кинески директор Конфуцијевог института бањалучког Универзитета Цаи Јинг захвалила је Влади Републике Српске, Амбасади Кине у БиХ и свима који су подржали рад Конфуцијевог института.

"Да није било те подршке, Инститит не би постигао тако добре резултате", рекла је Јинг.

Она је навела да Конфуцијев институт бањалучког Универзитета карактеришу бесплатни курсеви кинеског језика, те различите активности с циљем ширења и представљања кинеске културе, да би сви који желе што боље разумјели традицију и историју Кине.